Доступність посилання

ТОП новини

Сесія Європейського молодіжного парламенту у Києві


Богдана Костюк Київ, 16 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Уперше за вісімнадцять років існування, Європейський молодіжний парламент засідатиме в Україні – у державі, яка не є членом Євросоюзу і навіть не є кандидатом на вступ до співдружності. Рішення про “українську сесію” європейська молодь ухвалила, виходячи з міркувань підтримки демократичних перетворень в Україні. Патронує сесію Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики Гав‘єр Солана, який київську сесію назвав “важливим форумом для діалогу, який сприятиме порозумінню і дружбі між молоддю в Європі”. Які питання розглядатимуть молоді українці та їхні однолітки з ЄС – а їх зібралось у Києві близько трьохсот осіб - з‘ясовує кореспондентка Радіо Свобода Богдана Костюк.


Європейський молодіжний парламент – міжнародна політично нейтральна організація, яка поширює ідею єдиної Європи, об‘єднує молодих політиків і науковців для розробки концепцій європейської безпеки і добросусідства; діє у 32 державах Євросоюзу та сусідів ЄС. Українське представництво ЄМП зареєстровано чотири роки тому, воно нараховує близько трьохсот членів у всіх регіонах держави.

На нинішньому засіданні Європейського молодіжного парламенту розглядатимуться питання, вкрай важливі для України. Серед них – боротьба з поширенням ВІЛ – СНІД-у, захист прав шукачів притулку і мігрантів, енергетична безпека Європи, тощо. Про механізми ухвалення відповідних рішень, затвердження нароблених молоддю концепцій розповідає один з організаторів нинішньої сесії – делегат від України Олексій Оболенський:

Питання, які обговорюються, кожний комітет представляє на Генеральній асамблеї в останні два дні ведення сесії. І, якщо питання набирає більше половини відсотків голосів ЗА, то проходить. І всі відповідні резолюції, які проходять, подаються у парламенти країн, які брали участь, а також у Європейський парламент як поради, як ініціатива європейської молоді”.

На думку української делегатки Оксана Андрусяк, надзвичайно важливий аспект роботи нинішньої сесії ЄМП – можливість для української молоді з вуст однолітків з‘сувати для себе, що таке європейські стандарти життя, які проблеми постали перед державами Центрально-східної Європи після їхнього вступу до ЄС і наскільки складним був їхній шлях до ЄС. Один з гостей сесії – британський Посол Тім Барроу – зазначив:

Я сподіваюся, що у цій державі – в Україні – пишеться одна з наступних сторінок Європи. Україна є частиною Європи, але не всі українці ще збагнули це. Нашою допомогою Україні має стати надання інформації про сучасний Європейський дім, сприяння молодіжним обмінам. Ми працюємо над новою угодою щодо спрощення візового режиму, що дозволить збільшити контакти між молоддю в Україні та ЄС”.

Питання гуманітарного співробітництва і молодіжних обмінів між Україною та Євросоюзом – одне з центральних на порядку денному київської сесії. Олексій Оболенський зазначає, що насправді кордони існують не між державами, а у ментальності політиків, а отже, одним із завдань Європейського молодіжного парламенту має стати зміна ставлення європейської спільноти до своїх східних сусідів і розробка так званої “східної політики ЄС” з урахуванням інтересів молодого покоління.
XS
SM
MD
LG