Доступність посилання

ТОП новини

Тарифи на тепло і гарячу воду у Дніпропетровську. Тепер утричі вищі.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 16 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Дніпропетровську тарифи на тепло і гарячу воду для населення зростають майже втричі. Це — рішення виконкому міської ради. Чиновники кажуть — усіх формальностей дотримались: нові ціни узгодили з Антимонопольним комітетом, обговорили з депутатами та мешканцями міста на громадських слуханнях.

За місяць до ухвалення рішення про тарифи люди почали пікетувати міську раду.
Утримання стандартної двокімнатної квартири у Дніпропетровську відтепер обходитиметься не менш як у 400 гривень на місяць. Половина з цих грошей ітиме тільки на послуги теплопостачання, якість якого задовольняє не кожного споживача.

І все-таки директор Міських теплових мереж Микола Шипка розраховує, що і за втричі вищими тарифами населення платитиме за тепло. Найбільше сподівань у нього на найбідніших і найдисциплінованіших пенсіонерів. Інакше — тепло подавати припинять. Микола Шипка:

«Повинні платити! Мені ж без грошей сьогодні ні газ, ні електроенергію не дають».

Пенсіонерка пані Лариса, хоч і має пільги на розрахунки з комунальниками, не згодна платити за ледь теплі батареї і невивезене сміття:

«Я не можу, як «хороша тітонька», платити за те, чого я не отримую. Я йду до магазину, заплатила гривню — і продавщиця мені дала хліб. А тут — я плачу за квартиру, а ви мені нічого не робите».

Юлія Давидівна, яка упродовж п’яти років очолює товариство співвласників багатоквартирного будинку на одному із житлових масивів, каже, що комунальні тарифи розраховують не прозоро, та й що саме в них враховано, дізнатися не можна. Юлія Давидівна:

«Щоб змінити тарифи у бік зменшення, треба подивитись, із чого точно вони складаються, які у них витрати, які прибутки. Уже кілька років я у них це прошу — не дають. Вважають, що ми нічого не розуміємо».

Між тим міська влада, як виглядає, міркувати над тим, як зменшити тарифи не збирається. Навпаки — не виключено, що їх доведеться знову піднімати, якщо зростуть у ціні електроенергія чи газ, — заявляє міський голова Іван Куліченко:

«У тарифах у місті Дніпропетровську врахована дійсна ціна електроенергії, дійсна ціна реактивів, дійсна ціна води…коли це буде змінено, ми знову будемо вивчати це питання, знову виходити на Антимонопольний комітет, і тоді зможемо сказати, скільки це буде коштувати».

В очікуванні нових неприємних сюрпризів з тарифами чимало дніпропетровців не сидять склавши руки — щодня триста і більше родин отримують дозволи на проведення індивідуального опалення. У кого немає грошей на це — намагаються хоча б встановити лічильники — послуги будуть такими ж неякісними, зате платити менше.
XS
SM
MD
LG