Доступність посилання

ТОП новини

Звіт ООН про міжнародні інвестиції в 2004-2005 роках.


Василь Зілгалов Прага, 16 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Конференція ООН з питань торгівлі та розвитку – ЮНКТАД оприлюднила у понеділок звіт про прямі закордонні інвестиції у світі за 2004 – 2005 роки. Йдеться про високий рівень інвестицій у світі в 2005 році. У звіті також згадується і про інвестиційні успіхи України.


2004 – 2005 роки були особливо успішними з огляду на притік інвестицій до країн колишнього СРСР, мовиться у звіті ООН. Особливо помітне зростання закордонних інвестицій у цей час для пост - радянських нафтових країн, таких , як Росії і держави Каспію. За два звітних роки Росія отримала 30 мільярдів доларів США прямих закордонних інвестицій, Казахстан – близько шести мільярдів, Азербайджан – понад 5 мільярдів. Україна ж отримала у 2004 – 2005 роках близько дев‘яти з половиною мільярдів прямих закордонних інвестицій. Левину долю українських об‘ємів зарубіжних інвестицій склали – реприватизація у 2005 році Криворіжсталі – вартістю близько 5 мільярдів доларів і придбання австрійським Раффайзенбанком активів українського банку Аваль за 1 мільярд доларів США. 2005 рік був для приходу іноземних прямих інвестицій чи не найуспішнішим для Києва – близько восьми мільярдів доларів США, тоді як до Росії, наприклад, у цей час зарубіжні інвестори інвестували понад 14 мільярдів американська доларів, що було для Москви менше на 1 мільярд аніж у 2004 році. За галузевим принципом , як видно, Україна відрізняється за привабливістю інвестицій від Росії та, наприклад, Казахстану і Азербайджану.

Останні дві країни мали рекордний притік іноземних інвестицій у 2004 році – приблизно по чотири мільярди на кожну з цих каспійських республік. І це були гроші, як відзначає керівник місії Міжнародного валютного фону у Азербайджані Віталій Крамаренко, в основному для нафтової промисловості цих країн. Крамаренко також пояснив чому у 2005 році і в перспективі 2006 – 2007 років відбувається спад зарубіжних інвестицій у економіку Азербайджану:

"У 2005 році загальний притік іноземних інвестицій в нафтову галузь у доларах США був набагато нижчий, що означало завершення головних проектів у нафтовому секторі промисловості. Однак, головна причина зниження інвестицій полягала у так званій "репатріації" / поверненні/ капіталів. Нафтові компанії почали нарощувати виробництво, на фоні зростаючих цін на нафту, і таким чином були в змозі повернути набагато більші капітали аніж раніше."

Віталій Крамаренко також відзначив , що така тенденція збережеться для Баку і в два наступні роки.

У звіті ООН також відзначається зростання зарубіжних інвестицій у 2005 році, порівняно з 2004, на 37 відсотків для розвинутих країн, особливо, до Великої Британії – 165 мільярди доларів США, а також до Франції – 64 мільярди доларів зарубіжних інвестицій у 2005 році . Наприклад, десять нових країн ЄС освоїли у згаданому році – 34 мільярди прямих зарубіжних інвестицій. Особливо успішними були Угорщина, Чехія і Словаччина, які розвивали у цей час, насамперед, автомобілебудування.
XS
SM
MD
LG