Доступність посилання

ТОП новини

ГУАМ не підтримав Грузію у протистоянні з Росією.


Василь Зілгалов Прага, 16 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У неділю у Кишиневі на засіданні парламентської асамблеї країн ГУАМ парламентарі з України, Азербайджану і Молдови не підтримали заклики Грузії заявити про солідарність з Тбілісі у його конфлікті з Москвою.


Парламентська асамблея ГУАМ в молдовській столиці відмовилася у неділю від ухвалення спільної заяви з приводу російсько - грузинських стосунків. Хоча голова парламенту Грузії Ніно Бурджанадзе закликала учасників асамблеї надати активну підтримку Тбілісі у протистоянні з Москвою.

У своєму виступі Бурджанадзе піддала гострій критиці дії російського керівництва стосовно Грузії. " Ситуація, яка склалася між Росією і Грузією, безумовно, хвилює всі країни ГУАМ, всі вважають, що криза має бути вирішена ,"- підкреслила Ніно Бурджанадзе в Кишиневі.

Однак керівники парламентів Молдови та Азербайджану Маріан Лупу і Октай Асадов, а також заступник голови Верховної Ради України Адам Мартинюк висловилися, що країни ГУАМ повинні, в першу чергу, активізувати торговельно-економічні стосунки.

Ось що сказав у неділю на засіданні Парламентської асамблеї ГУАМ голова молдавського парламенту Маріан Лупу, звертаючись до грузинської делегації: "Я кажу від чистого серця – ми з вами. Але сьогодні, напередодні зими, у непростій економічній ситуації, ми повинні зосередитися на вирішенні економічних проблем та активізації співпраці між нашими країнами, а не ухвалювати декларативні документи."

Глава ж грузинського парламенту – Ніно Бурджанадзе у розмові з радіо Свобода не акцентувала увагу на неприйнятті декларації ГУАМ щодо Грузії і Росії у неділю в Кишиневі. Вона сказала, що важливішою є гарантія єдності країн ГУАМ і продовження їхньої роботи у такому форматі надалі, що й підтвердила, на її думку, Парламентська асамблея ГУАМ у молдовській столиці. Вона також додала:

"Важливіше те, що ми отримали запевнення: наші друзі будуть на всіх рівнях відстоювати скасування запроваджених Росією санкцій і захисту прав переслідуваних в Росії – у цьому випадку я маю на увазі, насамперед, громадян Грузії, – а також повернення російсько – грузинських стосунків у нормальне дипломатичне русло."

Нині більшість країн ГУАМ переживають енергетичні труднощі у зв’язку із зростанням цін на імпортовані з Росії нафту і газ. Зокрема, Київ і Кишинів продовжують складні переговори з російським газовим монополістом, Газпромом, стосовно цін на постачання російського газу наступної зими.
XS
SM
MD
LG