Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Повсталі.


Олександр Лащенко Київ, 16 жовтня 2006 року. Знову не без ексцесів відзначили у столиці річницю створення Української повстанської армії. Мордобою, що спровокували під час ходи ветеранів УПА торік, цього разу міліція не допустила. Але без сутичок не обійшлося. Суперечки навколо ролі УПА в історії тривають. Для одних вояки цієї армії є “борцями за незалежність”, а для прихильників проросійських сил, комуністів - “прислужниками гітлерівців”. Зараз в Україні - п’ятнадцять тисяч учасників визвольного руху. Частина з них має пільги за ухвалами місцевих рад у західних регіонах. А на всеукраїнському рівні вояки УПА позбавлені пільг, що одержують ветерани Радянської армії. Чи припинять в Україні ділити ветеранів на “своїх” та “чужих”?

Найбільш масовим і водночас найбільш напруженим святкування шістдесят четвертої річниці створення Української повстанської армії було у Києві. За його атмосферою спостерігала кореспондентка "Звуків життя" Наталка Коваленко.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Друга світова війна поділила, звичайно, не тільки ветеранів в Україні. У Польщі проти гітлерівців воювали дві потужні сили – антисталінська Армія Крайова та прорадянська Армія Людова. Польські закони зобов’язують шанувати усіх вояків та репресованих, котрі боролися за незалежність Польщі. Стосується це півмільйона осіб. На соціальну допомогу ветеранам Польща виділяє один відсоток державного бюджету – тобто до чотирьохсот мільйонів євро.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Історія Другої світової війни рясніє білими плямами, відтак варто вивчити ще багато документів і про УПА, і про Червону армію. Вояки УПА і ветерани Червоної Армії однаково цінні для історії України. Так вважає історик Кость Бондаренко, закликаючи обидва табори до примирення.

Народний депутат-комуніст Олександр Голуб стверджує, що вояки УПА не гідні статусу учасника Другої світової війни. Як можна надавати його тим, хто допомагав гітлерівцям, запитує Олександр Голуб.

Голова братства ОУН-УПА Карпатського краю Фотій Володимирський відкидає звинувачення в тому, що УПА була союзником Гітлера. І Степана Бандеру, й інших лідерів українських націоналістів гітлерівці тримали в концтаборах, заявляє пан Володимирський. За його твердженням, УПА боролася одразу на два фронти - і проти німців, і проти радянських військ - обидві ці сторони вона вважала окупантами України.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Попередній уряд визнавав, що кошти для надання пільг ветеранам УПА є. Незадовго до відставки кабмін Юрія Єханурова вирішив подати до Верховної Ради законопроект, який передбачає надання пільг ветеранам УПА нарівні з ветеранами Червоної армії. Якою є позиція уряду Віктора Януковича щодо цього? Як розповів керівник урядового управління стратегії реформування соціальних відносин Анатолій Красільщиков, “міністерства узгоджують свою позицію”.

Левко Лук’яненко, колишній політв’язень, народний депутат, голова підкомітету з питань жертв політичних репресій парламентського комітету з прав людини, вважає, що сподіватися на ухвалення законопроекту про пільги ветеранам УПА нарівні з ветеранами Червоної армії, є марною справою. Принаймні поки що.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG