Доступність посилання

ТОП новини

Польща має нову урядову коаліцію у старому складі.


Єва Поштар Варшава, 17 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Варшава, 17 жовтня 2006 р. – Не минуло і місяця, як до уряду повернувся лідер «Самооборони» Анджей Леппер. Польщею й надалі правитиме коаліція трьох партій: «Права і справедливості», «Ліги польських родин» і «Самооборони». А заклик опозиції про саморозпуск парламенту не матиме підтримки в парламенті.

Анджей Леппер
Вчора вночі із рук президента Леха Качинського призначення на віце-прем''єра та міністра сільського господарства знов отримав Анджей Леппер. Лідер «Самооборони» повертається на ті самі посади, які він обіймав три тижні тому. Призначення відбулося у нічний ча і без участі журналістів.

Повернення Леппера до уряду відбулося за день перед парламентським голосуванням опозиції з питання саморозпуску польського сейму.

Нещодавно прем''єр Ярослав Качинський заявляв, що дострокові вибори непотрібні, а він готовий на все для утворення урядової більшості. І як видно, він дотримав свого слова. Коаліцію створили, але у старому складі.

Яка перспектива ново-старої коаліції?

Свої сподівання щодо відновленої коаліції вже висловив спікер парламенту, депутат від партії «Права і справедливості» Марек Юрек: «Від парламентської коаліції треба сподіватися елементарної лояльності. Ми маємо надію, що коаліція працюватиме добре».

Ще три тижні тому, до утворення нинішнього коаліції, у Польщі вирував касетний скандал, який виявив спробу підкупу депутатів опозиції. Між владою і опозицією на вулицях Варшави проходили своєрідні «змагання» на кількість вуличних мітингів. Політики звинувачують один одного у співпраці з комуністичними спецслужбами.

Тим часом, лідер опозиційної партії «Громадянська Платформа» Дональд Туск переконаний в потребі розпуску парламенту й дострокових виборів: «Цей парламент не в змозі вибрати із себе творчої, надійної більшості. У цьому парламенті може виникнути більшість лише для захисту влади і привілеїв».

Хто першим побачиться з президентом Росії?

Оглядачі вважають, що польському прем''єру буде важко приборкати політичні амбіції коаліційних союзників. За повідомленнями газети «Дзєннік», уже в середу віце-прем''єр Анджей Леппер збирається до Москви, де сподівається потиснути руку російському президенту Владіміру Путіну. Пан Леппер хоче випередити польського президента, Леха Качинського, який має зустрітися з російським президентом у неділю, на самміті ЄС у Фінляндії.
XS
SM
MD
LG