Доступність посилання

ТОП новини

Українські і фінські парламентарі зустрілися у Києві і навіть провели спільне засідання.


Тарас Марусик Київ, 16 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У понеділок відбулося спільне засідання Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції та Великого Комітету Едускунти (парламенту) Фінляндської Республіки. Фінські парламентарі приїхали в Україну з нагоди відкриття виставки, присвяченої 100-ій річниці їхнього парламенту, а також для встановлення зв’язків із профільним комітетом новообраної Верховної Ради.

Значна частина відведеного на спільне засідання часу пішла на знайомство депутатів двох парламентів одне з одним та ознайомлення з їхньою партійною приналежністю. Відтак заступник голови Комітету з питань європейської інтеграції Сергій Шевчук та члени комітету висловили своє бачення на різні аспекти співпраці України і Європейського Союзу. Зокрема, голова підкомітету з питань координації співробітництва з Євросоюзом, член БЮТ Іван Кириленко зазначив, що альтернативи європейському виборові України немає і що сьогодні відбувається прискорена гармонізація українського законодавства до вимог Євросоюзу. За його словами, Україні залишилося ухвалити 21 закон для вступу до Світової організації торгівлі. “Ці закони нескладні. Україна, прийнявши ключові закони, де-факто вже в СОТ”, – зазначив Іван Кириленко.

Секретар Комітету, член Партії реґіонів Сергій Ларін висловив протилежну думку, наголосивши: “Більшість наших виборців – за тіснішу співпрацю з Росією, за єдиний економічний простір, аніж за Євросоюз”.

Суперечливі висловлювання українців здивували фінів

Керівник фінської делегації, віце-президент Великого Комітету Едускунти, парламенту Фінляндії, Кіммо Кіл’юнен, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, висловив здивування такою розмаїтістю поглядів: “Для мене було дивним бачити поляризацію. Деякі казали: ми – за євроінтеграцію, а інші – ні-ні, ми більше – за співпрацю з Росією. Це для мене незрозуміле. З нашого, фінського погляду, закордонна політика – це не плюс і мінус, це завше плюс. Сьогодні, коли в нас прекрасні відносини із Заходом, із Євросоюзом, це дозволяє нам мати гарні відносини і зі Сходом, із Росією. Отже, тут немає протиріч”.

Кіммо Кіл’юнен наголосив також, що будь-які способи співпраці, в тому числі і нинішня зустріч українських та фінських парламентарів, допомагатимуть інтеграції України в ЄС.
XS
SM
MD
LG