Доступність посилання

ТОП новини

Британці створюють найбільший у світі щоденник в режимі он-лайн для майбутніх поколінь.


Олекса Семенченко Лондон, 17 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сотні тисяч мешканців Великої Британії у вівторок почали брати участь у грандіозному проекті, мета якого – розповісти майбутнім поколінням про один звичайний день в історії країни. Для цього Національний фонд історичної спадщини заохотив громадян протягом двох тижнів розміщувати свої щоденники спостережень сьогоднішнього дня.

PrtSrc нового блогу.
Проект, здійснення якого розпочалося у вівторок, має назву “Найбільший британський блоґ”. Його розмістять у Британській бібліотеці та в інших місцях. За задумом Національного фонду, результатом має стати захоплюючий архів соціальної історії, який детально розповість поколінням, що житимуть в наступних століттях, про сучасне життя.

Чим нудніше, тим краще!

Історик Дан Сноу пояснює, що саме запропоновано писати в щоденниках британцям:

“Чим нудніше, тим краще, адже сьогодні нам невідомо, що саме може захоплювати уяву істориків майбутнього. Наприклад, я працюю тепер над історією 18 сторіччя, і мені так хотілося б мати більше інформації про звичайне повсякденне життя! Ми знаємо багато про важливі історичні події. Але я хотів би більше знати, у що вони тоді вдягалися, що їли, яка була погода. Тож, можна уявити, що в майбутньому люди казатимуть: це ж треба! Вони все ще їздили в автомобілях. Або: вони всі дивилися телевізор. Або щодо клімату: вони могли виходити на вулицю! Хтозна, можливо, у майбутньому люди вже не зможуть виходити з приміщень без спеціальних захисних костюмів”.

Чому для записів у щоденну обрали саме день 17 жовтня?

За словами Дана Сноу, день 17 жовтня для описання запропоновано британцям тому, що це – не є якийсь важливий день, як, скажімо, національне свято, або день фіналу великого футбольного турніру. Тобто, це мав бути якомога більш пересічний день початку 21 сторіччя, коли кожен робить свою щоденну рутинну справу. Треба розповісти, коли ти прокинувся, що ти їв, що вдягав, що бачив дорогою на роботу, як туди дістався, що там робив, тощо. Обсяг щоденника має сягати від 100 до 650 слів.

Фіксування соціальної історії – не нове явище для Британії. Починаючи від 1930-их років Архів Масових Спостережень закликає людей вести щоденники для майбутніх генерацій. Із 70-их років цей архів перебуває в Університеті Сассексу. А з початком нового тисячоліття архіваріуси вирішили використати сучасні технології для збереження пам’яті про життя наших сучасників.
XS
SM
MD
LG