Доступність посилання

ТОП новини

Населення США зросло до 300 мільйонів осіб.


Василь Зілгалов Прага, 17 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Згідно із Бюро перепису населення США, кількість населення цієї країни досягла 300 мільйонів. Тоді як, ще у 1967 році населення Сполучених Штатах сягало 200 мільйонів осіб. Серед трьох головних факторів зростання народонаселення США – висока народжуваність, тривалість життя та імміграція. Саме останній фактор найбільше сприяє сьогодні зростанню кількості громадян цієї країни.

Діаграма зростання населення США.
За даними Вашингтонського Інституту з проблем міграції робочої сили, один іммігрант прибуває до США кожних 30 секунд. Очікували, що 300-мільйонний житель США народиться цього вівторка в госпіталі Чикаго одразу після прибуття його мами літаком із Киргизстану.

Директор Центру демографічних досліджень університету Техасу Марк Гейвард каже, що таке вражаюче зростання населення не застукало зненацька експертів: "Ми зростали певний час. Ми маємо набагато молодше населення аніж у Європі. Цьому сприяє не лише вищий від європейського коефіцієнт народжуваності але й те, що ми маємо саме тепер вражаючої сили імміграційний потік, котрий є найважливішим фактором зростання нашого населення".

На сьогодні 36 мільйонів громадян США народилися за межами країни. Марк Гейвард каже, що законне право іммігрантів сприяти приїзду до США і їхнім родичам також впливає на темпи зростання народонаселення цієї країни.

Етнічний склад населення США доволі різноманітний

Згідно із даними Бюро перепису населення США, одна третина населення країни – не належить до європейського етнічного походження. А так званого «іспаномовного населення США», в основному – переселенців із Південної Америки і їхніх нащадків, нараховується 43 мільйони, на другому місці афроамериканці – 40 мільйонів осіб, на третьому азійці – понад 14 мільйонів. До десятки країн, котрі постачають найбільше іммігрантів до США входять: Мексика, Індія, Філіппіни, Китай, Сальвадор, Домініканська Республіка, В‘єтнам, Колумбія, Гватемала і Росія. Раніше Україна також певний час була у цій передовій іммігрантській групі. Фахівці вважають, що порівняна молодість населення США є перспективним фактором для економіки цієї країни. Також позитивна для економічного зростання, як не дивно, наявність у США великої армії низько кваліфікованих робітників із числа іммігрантів, бо вони є своєрідним резервом трудових ресурсів для економіки. Хоча, на думку того ж Марка Гейварда, недоліками у народонаселенні США нині є – нерівномірний його розподіл, роздуті мегаполіси, а також – проблеми у функціонуванні шкіл через багатомовність населення та інше.

Чим найбільше приваблюють Сполучені Штати мігрантів?

Переважно нові іммігранти щасливі, що вони прибули до США. Так одна із новоспечених американських громадянок Ліля Дорнік, котра виграла ґрін-кард, працюючи в американському посольстві у Ташкенті, каже: "Лише одна із тутешніх свобод, що ви можете вільно висловлювати свою думку, не боячись бути обвинуваченою внаслідок цього, і що хтось прийде і постукає у ваші двері. Це є в дійсності – чудо, кожний день – чудо для мене".

А Міхрі Бабаджанову, котра прибула до США із Узбекистану 12 років тому з політичних причин, тішить те, що у Сполучених Штатах немає корупції в освіті: "Наприклад, на моїй батьківщині я мусила б давати хабара за прийняття моє доньки до університету або мати там моїх родичів. Але тут моя донька лише здала вступний екзамен і була прийнята до університету".

Особливо цінують нові жителі США полі-етнічний склад населення та відсутність явних суперечностей на цьому ґрунті. Багато з нових громадян цієї країни вірять у те, що тут їм відкриваються нові можливості.
XS
SM
MD
LG