Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 18 жовтня.


Віктор Недоступ Київ 18 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 18-го жовтня одружилися перші король та королева майбутньої Іспанії, на Алясці підняли американський прапор, легкоатлет Боб Бімон стрибнув так, що аж 23 роки його ніхто неперевершив, а Україна вступила до Ради Європи.

18 жовтня 1469-го року у Вальядоліді одружились Фердинанд Арагонський та Ізабелла Кастільська. Вони почали спільно управляти обома королівствами, тонкими політичними інтригами поступово, непомітно приєднуючи до Іспанії її незалежні домініони. З часом домініони забули про незалежність а Іспанія стала однією наймогутніших імперій світу.

1842 – В гавані Нью-Йорка під керівництвом Семюеля Морзе прокладають перший телеграфний кабель. Наступного ж дня пропливаючий корабель обриває кабель і зв’язок переривається. Через рік кабель замінять на новий, тепер його захищатиме свинцева труба.

1860 – В ході Другої опіумної війни британські війська окупують Пекін і грабують та спалюють палац Юань мін гуян, літню резиденцію імператора, збудовану у 18-у столітті і знамениту своїми садовими та парковими насадженнями. У 1870-х роках імператриця Сіксі палац відбудує і перейменує у Їейюань або "Сад хорошого здоров''я та гармонії". У 1900 році, під час придушення Боксерського повстання, західні інтервенти знову спалять палац. і відбудують його лише через 50 років при комуністах.

1867 – На Алясці спускають російський прапор і піднімають американський - США формально вступають у права володіння над величезною північноамериканською територією, яку Росія продала за 7 мільйонів доларів.

1968 – На Олімпійських іграх в Мехіко Боб Бімон встановлює світовий рекорд, котрий вдасться побити лише через 23 роки, - він стрибає у довжину на 8 метрів 90 сантиметрів.

1989 – В Угорській Народній Республіці приймають нову конституцію, яка закріплює в країні багатопартійну систему, зменшує втручання держави в економіку країни і дає змогу наступного року провести вибори на основі нового демократичного виборчого закону.

1995 – Україна вступає до Ради Європи.

А у 2000му на береги Мексиканської затоки море викинуло силу силенну мертвих акул. Вчені не змогли встановити причину масової загибелі морських хижаків. Вони змогли лише порахувати – на березі було близько 300 акул. Щось негаразд із нашою планетою.
XS
SM
MD
LG