Доступність посилання

ТОП новини

Іноземні неурядові організації під реєстраційним тиском Росії.


Михайло Мигалисько Прага, 18 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Згідно з законом, який нещодавно ухвалили російські законодавці, сьогодні – останній день для іноземних неурядових організацій. Вони мусять зареєструватися або покинути Росію. Зрештою, навіть для тих організацій, які зуміли подолати увесь тягар бюрократичних вимог, остаточне слово щодо їхньої подальшої діяльності на російській території матиме спеціальна Федеральна реєстраційна служба Росії.

Новий російський закон уже раніше критикували за намагання влади підпорядкувати собі громадські організації.

У московському офісі французької неурядової організації «Лікарі світу» повідомили Радіо Свобода, що вони уже протягом кількох тижнів намагаються надати усю необхідну документацію, серед іншого і номери паспортів засновників їхньої лікарської організації.

«Згідно з однією інструкцією ми наприклад повинні передати лише 7 документів. Однак, після розмови з адвокатом, який допомагає оформити реєстрацію, список став набагато довший. Зрештою ми, як зареєстрована організація, навіть не знали що треба наново реєструватися. Ніхто нас про це не повідомив, не надійшло жодного офіційного повідомлення, прийти і повторно зареєструватися», – сказала Радіо Свобода співробітниця французької організації «Лікарі світу» Ґульнара.

А президент Американської палати торгівлі в Москві Андрю Соммерс повідомив Радіо Свобода, що вони намагалися надати інформацію та допомогти зокрема малим неурядовим організаціям проходити цей процес. За словами Саммерса, вони навіть зорганізували низку зустрічей представників неурядових організацій із заступником керівника Федеральної реєстраційної служби Анатолієм Панченком. Слід зазначити, що інструкції для реєстрації російська влада оприлюднила лише у червні.

Перереєстрація чи усунення іноземних організацій із Росії?

З якими найбільшими труднощами зіштовхуються іноземні неурядові організації Радіо Свобода пояснив директор московського відділення впливової американської неурядової організації «Герітадж фондейшин» Євґеній Волк:

«Пакет документів, які ми представили – близько 200 сторінок. Треба подати статут організації, яка створила представництво. Усі засновники повинні дати згоду на відкриття представництва. Уявіть собі, що «Герітадж» заснована 1973 року, а ми змушені знайти її засновників. Після 30-и років багато відійшли у потойбічний світ, а інші втратили зв’язок, тощо».

За офіційними повідомленнями, на 12 жовтня Федеральна реєстраційна служба поновила реєстрацію усього 80 із 500 іноземних неурядових організацій, які тепер діють в Росії.

«В політичному плані це цілком чіткий курс на усунення іноземних представництв із Росії. Тобто ніхто взагалі не зацікавлений в тому, щоб вони тут були», – вважає директор московського відділення «Герітадж фондейшин» Євґеній Волк.
XS
SM
MD
LG