Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада Криму закликала керівництво України визнати російську мову державною.


Володимир Притула Сімферополь, 18 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Верховна Рада Криму сьогодні звернулася до Президента, прем’єр-міністра і депутатів Верховної Ради України із закликом визнати російську мову державною і провести для цього всеукраїнський референдум, а також закріпити за російською мовою статус регіональної в тих регіонах, де вона є мовою більшості населення.

Проросійські активісти вимагають від депутатів-"регіоналів" державного статусу російської мови.
Під стінами Верховної Ради Криму пікетувальники вимагали від Партії регіонів та її політичних союзників виконання їхніх передвиборчих обіцянок щодо російської мови. Кілька десятків активістів “Російського фронту Сергія Шувайникова” закликали депутатів негайно призначити референдум про державний статус російської мови в Криму і загалом в Україні.

І хоча у порядку денному пленарного засідання кримського парламенту – майже 20 питань, в тому числі – про опалювальний сезон, головне питання, що викликало найбільше уваги місцевого політикуму – мовне.

До прем’єр-міністра Віктора Януковича подвійне прохання

Фактично без обговорення кримські депутати підтримали постанову, в якій мовиться, що права громадян на користування рідною, зокрема, російською мовою в Криму порушуються. У цьому документі окрім заклику до керівництва України визнати російську мову державною і провести для цього всеукраїнський референдум, депутати затвердили тексти законопроектів про внесення змін до 16-и законів України, якими регулюється використання мов у різних сферах. Вони також звернулися до прем’єр-міністра Віктора Януковича з проханням про ухвалення державної програми розвитку і функціонування російської мови в Україні.

За постанову і звернення проголосували 78 депутатів з усіх фракцій, за винятком “Руху-Курултаю”.

Виконання виборчих обіцянок чи лише імітація цього?

Спікер кримського парламенту Анатолій Гриценко і депутат ВР Криму Нестір Шуфрич хочуть, щоб державний статус російської мови визначила ВР України.
Кримський спікер Анатолій Гриценко назвав ухвалення цього документу – свідченням послідовності Верховної Ради АРК, яка діє лише в межах українського законодавства: “Комусь хотілося гарячих дебатів з цього приводу, але ми вірно вчинили, коли раніше провели парламентські слухання і створили робочу групу. Вона і випрацювала запропонований проект постанови, що відповідає чинному законодавству. Ми вийшли з такою депутатською ініціативою і тепер чекаємо на реакцію депутатів Верховної Ради України, які мають ухвалити рішення відповідно до закону ”.

Водночас, представник Президента України в Криму Геннадій Москаль назвав мовне рішення кримського парламенту “невдалою спробою зімітувати виконання передвиборчих обіцянок”: “Надати російській мові статус державної – неможливо. Тому таким чином збуджуються люди, щоб тримати електорат у політичному тонусі, мовляв, ми робимо те, що обіцяли”.

Лідер “Російського фронту” Сергій Шувайников, який і вивів сьогодні людей під стіни місцевого парламенту, погоджується із представником Президента і критикує спікера-“регіонала”: “Жодної послідовності немає, є намагання забалакати питання і на 4 роки відправити його у комісії, щоб ухвалювати там нові й нові поправки. А та фраза, що ми очікуємо реакції з Києва, – можу зразу сказати, що це просто уникання відповіді”.
XS
SM
MD
LG