Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада Криму наразі відмовилася від ідеї референдуму щодо НАТО, а Альянс відкрив свій інформаційний стенд у Феодосії.


Володимир Притула Сімферополь, 18 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Верховна Рада Криму сьогодні на своїй сесії відмовилася розглядати питання про проведення всекримського референдуму щодо неприєднання автономії до НАТО, як цього вимагали комуністи. Тим часом, у Феодосії представники кримської громадськості і Північно-атлантичного Альянсу розпочали інформаційну кампанію.


Не включивши до порядку денного сесії вимогу комуністів про проведення всекримського референдуму щодо приєднання, вірніше, неприєднання автономії до НАТО, депутати Верховної Ради Криму відклали це дратівливе питання щонайменше на кілька місяців. Спікер місцевого парламенту Анатолій Гриценко на всі закиди членів фракції КПУ уже місяць відповідає однаково – питання не пройшло відповідну парламентську процедуру.

Кримські комуністи минулого тижня виставили на центральному майдані Сімферополя 7 червоних наметів і заявили, що розпочали акцію під назвою “Крим – антиНАТОвський плацдарм”. Її мета – примусити кримську владу призначити всекримський консультативний референдум з питанням “Ви підтримуєте невступ АРК до НАТО, так чи ні?”. При цьому ініціатори уникають згадок, що депутати від Компартії входять і до правлячої Антикризової коаліції у Верховній Раді України, і до проурядової парламентської більшості у Верховній Раді Криму.

Комуністи і проросійські сили не здаються

Один із лідерів фракції Компартії у місцевому парламенті Юрій Корнілов, посилаючись на конституцію Криму, каже що автономія має достатньо повноважень для призначення такого референдуму.

“АРК бере участь у формуванні і здійсненні основних принципів внутрішньополітичної, зовнішньополітичної і зовнішньоекономічної діяльності України з питань, що стосуються АРК”, – переконував сьогодні колег комуніст Корнілов. Однак, під час голосування цю пропозицію підтримали не всі його однопартійці.

А під стінами кримському парламенту референдуму щодо НАТО вимагали активісти “Російського фронту Сеоргія Шувайникова”, які звинуватили депутатів у зраді інтересів виборців та нехтуванні своїми передвиборчими обіцянками:

“Ви гарантували після приходу до влади зміцнення стратегічного українсько-російського партнерства, завершення роботи зі створення ЄЕП і вирішення питання про вступ до НАТО на всеукраїнському референдумі!”, – заявив у своєму виступі один із учасників пікету.

Кампанію з інформування кримчан щодо НАТО розпочали

Якщо до стін кримського парламенту прийшли близько пів сотні противників Альянсу, то у Феодосії, де сьогодні громадська організація “Кримська правиця” разом із Послом Польщі в Україні Яцеком Ключковським відкрили інформаційний стенд „Україна-НАТО”. Цей захід пікетували менше двох десятків активістів лівих і проросійських партій.

Як розповів представник “Правиці” Олег Фомушкін, це лише початок кампанії з інформування кримчан щодо НАТО та стосунків України з Альянсом. Зокрема, сьогоднішня акція у Феодосійській фінансово-економічній академії має полегшити доступ студентів до інформації щодо діяльності Альянсу та перебігу подій в рамках співробітництва України з НАТО. Бібліотеці академії безкоштовно передали довідники, посібники, брошури, журнали, компакт-диски, видані кількома мовами.

Сьогодні ж стало відомо, що у Севастополі створена коаліція на підтримку вступу України до НАТО, до якої увійшли 17 громадських організацій регіону.
XS
SM
MD
LG