Доступність посилання

ТОП новини

ЄС: Російська реакція щодо Грузії надмірна і не виправдана.


Ірина Халупа Прага, 18 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Російсько грузинське протистояння триває. 17 жовтня з Росії депортували чергову групу грузинів, які нібито перебували в Росії нелегально, а з Грузії виїхала чергова група росіян. Тим часом міністри закордонних справ ЄС розкритикували Росію за економічну блокаду Грузії та інші антигрузинські заходи, до яких останніх часом вдається Москва. Ця позиція різко відрізняється від нейтральної позиції, яку ЄС займає відтоді, коли цей конфлікт розпочався.

Грузія – Протести біля посольства РФ у Тбілісі проти антигрузинських дій у Росії.
Блокада і депортації грузинів – так відповіла Росія на арешт і короткочасне затримання 4-х російських офіцерів, яких Грузія звинуватила в шпигунстві. На думку міністрів закордонних справ Європейського Союзу, така російська реакція надмірна і не виправдана.

Санкції треба припинити

“Заходи, які застосували проти грузинів, котрі працюють в Росії, зокрема проти дітей в російських школах, а також тиск на грузинські підприємства, економічні санкції, транспортна блокада, заборона імпорту грузинських товарів, закриття кордонів – все це нас дуже турбує...”, – сказала комісар ЄС у зовнішніх зв’язках Беніта Ферреро Вальднер і наголосила, що наслідки від таких кроків з боку Росії ніяк не допоможуть розгладити ситуацію, отож всі ці санкції треба припинити.

Однак, навряд чи гострість декларації міністрів ЄС перенесеться в якісь конкретні дії з боку союзу. Ймовірно цю декларацію лідери ЄС просто використають, як своєрідний дороговказ для майбутніх коментарів, коли йтиметься про російсько-грузинські проблеми.

Але навіть за цю заяву, яка нікого ні до чого не зобов''язує, треба було боротися. Деякі західноєвропейські країни, на чолі з Францією, хотіли пом’якшити текст декларації. Однак скандинавські країни та нові члени ЄС відстояли свою позицію.

Проте фінський міністр закордонних справ Ерккі Туомйоя зокрема запевняв, що тут, Європа говорить одним голосом і у висновках міністрів є одностайна згода.

Самміт та ще й абхазькі бажання

Наприкінці тижня у Фінляндії відбудеться самміт ЄС, на який запросили російського президента Путіна. Заява міністрів закордонних справ ЄС ймовірно задасть певний тон цій зустрічі, де зокрема мають розглядати питання енергетичної співпраці. Вбивство журналістки Анни Політковської також вплине на атмосферу зустрічі, оскільки європейці вимагатимуть рішучих дій від російського лідера.

Сьогодні до вибухового російсько-грузинського протистояння долучилися голоси з Абхазії. Абхазький парламент надіслав російському президентові та парламенту офіційне прохання, визнати незалежність Абхазії.

Далі буде.

Матеріали по темі: "Можливість для переговорів завжди існує, коли обидві сторони хочуть цього" – спікер грузинського парламенту Ніно Бурджанадзе. Україна, Молдова та Азербайджан підтримали Грузію у конфлікті з Росією. ГУАМ не підтримав Грузію у протистоянні з Росією.
XS
SM
MD
LG