Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 19 жовтня.


Віктор Недоступ Київ 19 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – 19 жовтня армія Наполеона Бонапарта покинула спустошену Москву, на Північному Борнео місцеве населення повстало проти японських окупантів, а у Брюсселі відкрився перший після Другої світової війни міжнародний ярмарок.

19 жовтня 1745 року в Дубліні у віці 79-и років помер англо-ірландський письменник Джонатан Свіфт, найбільш відомий твір котрого "Мандри Гулівера" став настільною книгою багатьох поколінь читачів у всьому світі. Більшості з нас подавали цю книгу як таку собі чарівну казку для дітей старшого віку. Насправді ж "Мандри Гулівера”, крім усього іншого були гострою та ризикованою сатирою на британські порядки.

1812 – Через місяць після того як війська Наполеона увійшли в покинуту Москву, французька армія починає розуміти в яку халепу вона вскочила. Позбавлена достатньої кількості провіанту і військового спорядження щоб перезимувати, французька армія так і не отримує повідомлення про капітуляцію від російського царя Олександра I. Французи залишають Москву і хаотично відступають на захід.

1935 – Ліга Націй затверджує економічні санкції проти Італії через її інтервенцію в Ефіопію. Але побоюючись зростання напруженості в Європі, найбільш дієві заходи – заборону продажу Італії нафти та заборону проходження італійських кораблів через Суецький канал – не вживають. До кінця наступного року Ефіопія повністю окупована італійцями

1943 – У столиці острова Північне Борнео місті Джесселтаун китайське та тубільне населення повстає і вбиває 40 японських солдатів. Повстання придушують цього ж дня, майже 200 повстанців розстрілюють без суду.

А у 1958 в Брюсселі завершився перший після Другої світової війни міжнародний ярмарок – "Брюссельська універсальна міжнародна виставка". Ярмарок проводився під гаслом "Погляд на світ - новий гуманізм". Його відвідало 42 мільйони людей! Вони й стали свідками демонстративного протиставлення капіталістичного (США) та комуністичного (СРСР) "бачення світу". Крім того, що стенди знаходились у протилежних кінцях виставкової зали, кожна з країн наголошувала свою перевагу. СРСР вихвалявся космічними досягненнями колективного розуму (перший супутник), США – високим рівнем повсякденного сервісу середнього американця (кухонне приладдя, побутова техніка). На здивування всім, кращим павільйоном визнали чехословацький. Отак воно.
XS
SM
MD
LG