Доступність посилання

ТОП новини

Росія посилює економічний тиск на Білорусь.


Валерій Каліновський Мінськ, 18 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Поки тривають складні переговори про ціну російського газу для Білорусі у 2007 році, Москва вживає інших заходів для економічного тиску на Мінськ. Вони, зокрема, стосуються постачання російської нафти на територію Білорусі та обмеження імпорту білоруських товарів.


Російська кампанія “Транснефть” повідомила, що в останньому кварталі цього року на третину буде скорочено постачання нафти до Білорусі. Вона пояснює це тим, що потрібне додаткове обстеження трубопроводів. Але як російські, так і білоруські фахівці переконані, що такої потреби реально немає.

За словами аналітика з енергетичної питань Тацяна Маньонак: “Це певне попередження з російської сторони, і дуже серйозне, з тим щоб білоруська позиція була більш прийнятною для Росії і по газовому питанню, і по нафтовому також”.

Пані Маньонак каже, що Росія хотіла б також скоротити свої втрати від реекспорту її нафтопродуктів Білоруссю.

Російські комуністи виступають на захист Білорусі

Про другу ініціативу Москви, яка викликала роздратування Мінська, публічно повідомив депутат російської Держдуми від фракції комуністів Анатолій Локоть. Він оприлюднив лист Міністерства економічного розвитку та торгівлі Росії до адміністрацій суб’єктів федерації з пропозицією обмежити закупівлю білоруських товарів за рахунок бюджету. При цьому міністерство посилається на дискримінацію російських виробників на білоруському ринку.

Депутат Держдуми Анатолій Локоть розцінює ці кроки як додатковий тиск на Білорусь у газовій суперечці: “Російська сторона починає вживати такі спекулятивні методи, які можуть поставити на коліна всю економіку Білорусі. Ми фактично мордуємо свого союзника, то цінами на енергоносії, які пропонується підняти у 4 рази, то обмеженням імпорту. Таке враження, що в уряді Росії є люди, які не зацікавлені у створенні єдиної держави”.

Росія прагне контролювати магістральні газопроводи Білорусі

Загострення економічних відносин Білорусі та Росії, перш за все, пов’язане з бажанням останньої взяти під свій контроль магістральні газопроводи, які йдуть через білоруську територію.

Мінськ кілька років зволікає з реалізацією домовленостей щодо російської приватизації “Бєлтрансгазу”. Внаслідок цього “Газпром” і вдався до цінових важелів. Російський газовий монополіст вимагає, щоб у 2007 році Білорусь платила за газ учетверо більше, ніж цього року – близько 200 доларів за тисячу кубометрів, що може призвести до кризи білоруської економіки. Білорусь не погоджується, і посилаючись на союзну домову з Росією, хоче платити за газ стільки, скільки він коштуватиме в Росії. Переговори тривають вже кілька місяців без особливих зрушень, і в Росії вирішили вжити нових заходів.

Публічної реакції білоруських урядовців на нові факти економічного тиску Росії наразі немає.
XS
SM
MD
LG