Доступність посилання

ТОП новини

Німецький історик: під час Нюрнберзьких процесів питання УПА не відігравало жодної ролі.


Надія Кандиба Німеччина, 18 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У Німеччині цими днями відзначають 60-ту річницю Нюренберґського процесу, на якому засудили найбільших злочинців нацистського режиму. Цей процес, крім усього іншого, мав стати символічним закінченням тієї війни. Однак в Україні баталії навколо інтерпретації фактів та міфів щодо Нюренберґського процесу тривають і досі.

Відзначення 64-ї річниці створення УПА. Київ, 14 жовтня 2006 р.
Радіо Свобода поцікавилося у відомого німецького історика Дітера Поля, чи можливе, на його думку остаточне примирення між колишніми воїнами Української повстанської армії та їхніми колишніми супротивниками – польськими ветеранами та ветеранами Радянської Армії, і що для цього потрібно?

Для примирення, на думку вченого-історика, потрібно реконструювати реальні події, аби таким чином запобігти виникненню легенд.

Навіть незважаючи на те, що свого часу багато документів знищили, реконструкція подій Другої світової війни є цілком реальною, вважає науковий співробітник Інститут новітньої історії у Мюнхені Дітер Поль.

“Документи як з архівів УПА, так і з радянських та німецьких архівів подають все в дуже односторонньому світлі. Але якщо історики критично підійдуть до таких документів та їхнього аналізу, то тоді події минулого реконструювати можливо”, – сказав Поль, який також нагадав, що під час Нюрнберзьких процесів питання УПА не відігравало жодної ролі.

Потрібно об’єктивно дивитися на історичні події, без політичного впливу

На запитання, як ставляться до теми УПА в Німеччині, Дітер Поль зауважив:

“Загалом німецькі історики сьогодні дивляться на УПА критично. Однак це дуже складний феномен, і тут важко робити якісь однозначні висновки. Адже, з одного боку, бійці УПА боролися, як проти німецького, так і проти радянського тоталітарного панування. З іншого – Українська повстанська армія інколи вдавалася до досить сумнівних методів. Особливо проблематичними були її дії проти польського населення 1943 року на Волині та 1944 року на Галичині”.

За словами Дітера Поля, низку цікавих досліджень вже оприлюднили як польські, так і українські науковці, які не стоять дуже близько до Української повстанської армії.

Німецький науковець наголосив на важливості пошуку “об''єктивного погляду на події, який би не перебував під політичним впливом”, а це, зробити нелегко, оскільки на історичні події завжди можна дивитися з різних боків.
XS
SM
MD
LG