Доступність посилання

ТОП новини

4 міністри йдуть у відставку


За словами Романа Безсмертного, заяви про звільнення написали члени “Нашої України” - міністр юстиції Роман Зварич, молоді та спорту Юрій Павленко та безпартійні урядовці - міністр охорони здоров’я Юрій Поляченко, культури Ігор Ліховий. Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко свою заяву про звільнення відкликав.


Керівник міністерства внутрішніх справ Юрій Луценко свою заяву про звільнення відкликав:

“Я хочу, щоб МВС не залежало від рішень будь-яких найавторитетніших партій, а діяло в ім’я закону та справедливості. Доти, поки в мене є така можливість, я не збираюся уступати міністерство внутрішніх справ ймовірним недемократичним наступникам, які б ймовірно могли перетворити його на інструмент реваншу і наступу на демократичні досягнення”.

За словами Луценка, він відкликав свою заяву про відставку на прохання президента, і з цим погодилися і прем’єр-міністр, і голова Верховної Ради.

Луценка призначили на посаду за домовленостями президента з прем’єр-міністром.

Раніше про вихід з уряду усіх міністрів, які потрапили до Кабміну за так званою квотою “Нашої України” повідомив Роман Безсмертний:

“Хочу повідомити, шановні колеги, вам про те, що щойно у Верховній Раді зареєстровані заяви про відставку всіх міністрів-нашоукраїнців у нинішньому уряді. А саме – Юрія Павленка, Романа Зварича, Юрія Поляченка, Ігора Ліхового та Юрія Луценка”.

Більше про причини такого рішення голова фракції “Наша Україна” Роман Безсмертний:

“Коли стало зрозуміло, що представники антикризової коаліції не збираються виконувати Універсал національної єдності, наслідком і свідченням чого став фактично злом зовнішньополітичного і внутрішньополітичного курсу держави, перехід до економіки абсурду, наші всі партійні органи висловилися за перехід в опозицію”.

У Кабміні залишилися працювати урядовці, призначені за квотою президента. Йдеться про міністрів закордонних справ та оборони Бориса Тарасюка та Анатолія Гриценка. Вакансiї в українському урядi може заповнити і президент, однак не “нашоукраїнцями” – на думку одного з лідерів Партії регіонів Євгена Кушнарьова, це полiпшило б взаємодiю між гiлками влади:

“Ми готові були б розглянути пропозиції президента. Але мова може йти лише про людей, які готові фахово, і які не представляють ніяких політичних сил”.

Блок Юлії Тимошенко задоволений відставкою міністрів від “Нашої України”.

Один з лідерів БЮТу Олександр Турчинов заявив:

“Ці заяви необхідно було написати у той же день, коли пролунала тут заява Романа Безсмертного про перехід “Нашої України” в опозицію. Це європейська норма. Ми вітаємо цю позицію і сподіваємося, що “Наша Україна” завтра не змінить свого рішення, і співпрацюватиме з нами в лавах і парламентської і позапарламентської опозиції. Готова угода про коаліцію демократичних сил, вона не денонсована нашими колегами. Сподіваюся, що в межах цієї угоди ми працюватимемо і над створенням опозиційного уряду, і координувати інші питання”.

Представник Партії регіонів Ярослав Сухий вважає, що “Наша Україна” своїми діями шкодить президентові:

“Шкода, що президента Віктора Андрійовича Ющенка, за якого я не голосував і на Майдані нічого собі не морозив, підставляє саме та політична сила, яка на шиї його рейтингу в’їхала сюди в парламент. Вони фактично пішли проти нього, позбавили його присутності і впливу на ухвалення рішення у сесійній залі”.

“Нашоукраїнець” Анатолій Кінах вважає, що немає різниці, якого кольору міністри посядуть вакантні посади:

“Коли людину призначають на посаду міністра, чи віце-прем’єра, то в першу чергу вона повинна спрямувати свою волю, свої професійні якості на те, щоб згідно з вимогами Конституції України, пріоритетів інтересів держави виконувати, чітко та відповідально виконувати свої обов’язки”.
XS
SM
MD
LG