Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз погрожує економічними санкціями Білорусі через порушення прав профспілок.


Валерій Каліновський Мінськ, 19 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Уряд Білорусі спробує запобігти загрозі вилучення країни з Генеральної системи преференцій в торгівлі з країнами Євросоюзу. Ініціатива санкцій проти Білорусі надійшла до Брюсселя з Міжнародної організації праці (МОП) через порушення білоруськими властями прав незалежних профспілок.

Чисельна білоруська урядова делегація на чолі з першим віце-прем’єром Адреєм Кабяковим та заступницею голови президентської адміністрації Натальляй Пяткєвіч у четвер вперше за історію Білорусі прибула до штаб-квартири Міжнародної організації праці в Женеві.

Протягом двох днів вони вестимуть переговори з керівництвом організації, зокрема з її виконавчим директором Карі Тапіолою. За словами речника МЗС Білорусі Андрея Папова, основна тема переговорів – 12 рекомендацій, які були ухвалені МОП ще у 2004 році з метою дотримання прав незалежних профспілок у Білорусі. Перш за все, вони стосуються реєстрації і вільної діяльності профспілок та зупинення тиску на їх активістів.

Дотеперішні спроби вплинути на Білорусь не мали успіху

Уряд Білорусі досі не реагував на ці рекомендації, навіть коли в червні цього року конференція МОП висловила погрозу – скасувати членство Білорусі в цій організації. За словами учасника цієї конференції голови білоруського Конгресу незалежних профспілок Аляксандара Ярашука: “Усі заходи, які були в арсеналі Міжнародної організації праці, було використано, і це не дало позитивних результатів. Залишається тільки виключення країни з організації та заклик до урядів світу – зупинити контакти з урядом Білорусі”.

Білоруський уряд, на думку пана Ярашука, відреагував лише на можливі фінансові санкції. Справа в тому, що Міжнародна організація праці раніше звернулася до Єврокомісії з пропозицією вилучити Білорусь із Генеральної системи преференцій у торгівлі.

Аляксандр Лукашенко каже, що не боїться, але йде на поступки

За підрахунками незалежного мінського економіста Ярослава Романчука, тільки на митних тарифах Білорусь може втрачати до 300 мільйонів євро на рік. Єврокомісія вже почала розгляд цього питання. І хоча президент Аляксандар Лукашенка публічно заявив, що не боїться подібних санкцій, на певні поступки білоруський уряд-таки пішов. Незалежні профспілки повернули до Національної ради з трудових та соціальних відносин, також пообіцяли скасувати обов’язкову реєстрацію профспілок. Це перша перемога незалежного профспілкового руху, отримана за допомогою міжнародної спільноти, вважає голова білоруського Конгресу незалежних профспілок Аляксандр Ярашук.

А поки урядова делегація перебуває у Женеві, у білоруському місті Бобруйську лідер незалежної профспілки підприємства “Бєлшина” Алєна Захожая вже 17-й день тримає голодування протесту проти порушення прав членів її спілки. У четвер до голодування приєдналися ще кілька її колег.
XS
SM
MD
LG