Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 20 жовтня.


Віктор Недоступ Київ 20 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – 20-го жовтня США та Британія визначилися з кордоном Канади, Руаль Амундсен вирушив до Південного полюсу Землі, Мао Цзе Дун завершив “Великий похід”, а прихильники Звіяда Гамсахурдіа спробували скинути Шеварднадзе.

20-го жовтня 1818-го року - Британія та США підписали дипломатичну конвенцію, в якій зафіксували встановлення кордону між США і Британською Канадою – вздовж 49-ї паралелі.

1827 – Грецька війна за незалежність. Туреччина відмоляється виконувати рішення Лондонської конференції про надання Греції автономії. Російсько-англо-французький флот, направлений для вчинення тиску, в Наваррській бухті (це південь Греції) розбиває турецько-єгипетський флот. Через рік Туреччина зазнає остаточної поразки і буде змушена вивести свої війська з Греції, а ще через чотири роки Греція здобуде повну незалежність – після 400 років турецького панування.

1911 – Норвезький полярний дослідник Руаль Амудсен з чотирма товаришами вирушає до Південного полюсу Землі з Китової бухти у східній частині моря Росса. Експедиція рухається на чотирьох санях, запряжених півсотнею собак, благополучно досягає мети в середині грудня, а у січні наступного року повертається на базу.

1935 – Подолавши 24 річки, 18 гірських хребтів, та 10 тисяч кілометрів битими шляхами, через 368 днів від початку "Великого походу" біля підніжжя Великої китайської стіни армія Мао зустрічається з представниками провінційного радянського комітету Північного Шенсі, вирвавшись із оточення гоміньданівських військ, в яке армія потрапила на південному заході. Лише 4 тисячі воїнів завершило цей перехід, котрий зробив Мао Цзедуна незаперечним лідером комуністів і надихнув тисячі молодих китайців приєднатись до Червоної Армії в Шенсі.

1968 - На Олімпійських іграх в Мехіко перемогу в стрибках у висоту з результатом 2 метри 24 сантиметри здобуває американець Річард Фосбері. Він демонструє новий спосіб стрибати - спиною до планки.

А у 1998 – У грузинському містечку Сенакі танкова бригада на чолі із Еліава, (прихильником поваленого президента Грузії Звіада Гамсахурдіа) вчинила заколот проти Едуарда Шеварднадзе. Повстанці вирушили на Тбілісі, але під Кутаїсі їх розбили урядові війська. Еліава вдалось втекти, а решта учасників повстання, котре тривало 16 годин, склали зброю.
XS
SM
MD
LG