Доступність посилання

ТОП новини

Хто керуватиме українським спортом?


Геннадій Мороз Київ, 20 жовтня (RadioSvoboda.Ua) – У четвер подав у відставку Міністр у справах сім’ї молоді й спорту Юрій Павленко. Головний спортсмен України звільнив посаду в Кабміні разом з іншими представниками від “Нашої України”. Нині претендентами на спортивне крісло в Уряді називають чотири кандидатури.

Юрій Павленко перебував на чолі реформованого Міністерства з початку 2005 року, цілком успішно пересидівши одразу кілька українських урядів. Одначе, нині наймолодший за всю історію країни Міністр разом з іншими однопартійцями змушений був піти у відставку.

Найреальнішою кандидатурою на звільнене Павленком місце нині називають екс-чемпіона світу з боксу Віталія Кличка, який попри всі намагання і власну присутність у Київраді, так і не знайшов свого місця у сучасному українському політикумі. Вельми популярна персона боксера на міністерській посаді, на думку аналітиків, здатна суттєво поліпшити імідж нинішнього уряду.

Серед претендентів два олімпійські чемпіони – легкоатлет Сергій Бубка і баскетболіст Олександр Волков. Одначе, першому можуть не вибачити вихід із числа регіоналів, навіть не зважаючи на шалену популярність Голови Національного Олімпійського Комітету в Донбасі. А ось міністерське крісло для Волкова навпаки може стати своєрідною винагородою за своєчасний вихід із лав "Нашої України".

І вже зовсім суто політичним може бути призначення на посаду першого спортсмена країни юного регіонала Віктора Хомутинника. Цей 28-річний політик, великою мірою близнюк Павленка. От тільки з іншого нині провладного політичного табору.

Тим часом Верховна Рада України продовжує непосильну боротьбу з Київрадою щодо збереження в столиці професійного спорту. Хоча і в неповному обсязі. Парламентський комітет з питань сім’ї, молодіжної політики й спорту має намір вимагати в столичної влади продовження фінансування хокейного клубу "Сокіл", баскетбольного "Будівельника" і жіночого ганбольного клубу "Спартак". Усі вони разом зі столичним футбольним клубои "Арсенал" нині перебувають на межі існування. Головно, через відмову від державної фінансової підтримки з 1 січня нового року. Нагадаємо, що про наміри припинити відповідне фінансування неодноразово заявляв столичний мер Леонід Черновецький.

Як повідомив у четвер Голова згаданого комітету Верховної Ради Микола Томенко, на потреби трьох спортивних клубів, окрім, футбольного, якому, схоже, власну долю вирішувати самотужки, необхідно лише 9 мільйонів гривень на рік. М’яко кажучи сума для київського бюджету зовсім не обтяжлива. Зі слів пана Томенка Комітет вельми стурбований ставленням керівництва міста до професійного спорту в столиці. А відтак, неухильно контролюватиме міський бюджет. Аж до тих пір, поки в ньому не будуть передбачені відповідні статті на утримання хокейного "Сокола", баскетбольного "Будівельника" і гандбольного "Спартака".
XS
SM
MD
LG