Доступність посилання

ТОП новини

Керівники країн ЄС підтвердили свою єдність напередодні енергетичних переговорів із президентом Росії


Як сказав прем’єр-міністр Фінляндії, яка головує нині в ЄС, між керівниками держав Євросоюзу не було сьогодні розбіжностей.

Як сказав прем’єр-міністр Фінляндії, яка головує нині в ЄС, між керівниками держав Євросоюзу не було сьогодні розбіжностей.

«Ми сьогодні були єдині. Із енергетичних питань ми маємо за мету розбудувати з Росією тісне партнерство з юридичними зобов’язаннями, яке б ґрунтувалося на взаємно виважених довготермінових вигодах. В інтересах Євросоюзу переконати Росію твердіше зобов’язати себе принципами, які визначено в Угоді про енергетичну хартію і в Декларації Групи восьми», — заявив Матті Ванханен.

Саміт керівників країн ЄС відбувається в фінському місті Лахті.

Увечері в п’ятницю вони зустрічаються за робочим обідом із президентом Росії Владіміром Путіним, який уже прибув до Лахті.

Напередодні саміту існували побоювання, що внутрішні розбіжності в ЄС дадуть змогу Путінові зіграти на них і протиставити одні країни ЄС іншим.

За словами Ванханена, у ЄС усі усвідомлюють, що енергетичні взаємини з Росією мають ґрунтуватися на ринкових засадах, включно з відкриттям ринків із обох боків, рівними можливостями для інвестицій і доступом ЄС до російських транзитних трубопроводів.

Залежність ЄС від російських енергоносіїв дедалі зростає. Але європейські компанії не мають доступу до російської трубопровідної мережі, і їх дедалі більше витісняють із галузі видобутку нафти й газу. А російський «Ґазпром» вимагає доступу до європейських мереж розподілу енергоносіїв.
XS
SM
MD
LG