Доступність посилання

ТОП новини

Жертвою політичних репресій в Росії стала відома грузинська фігуристка.


Василь Зілгалов Прага, 20 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Чимало любителів спорту мабуть запам‘ятали із зимових Олімпійських ігор у Туріні юну грузинську фігуристку Єлєну Ґедеванішвілі, котра в 16 років увійшла в десятку кращих льодових майстринь у світі. Із 8 років вона тренувалася в Москві. І ось ще один сюрприз – російська влада видворила маму Єлєни з Москви, а за нею змушена була їхати до Тбілісі й талановита фігуристка.

Єлєна Ґедеванішвілі тренувалася у відомої радянської фігуристки Єлєни Водорєзової у Москві, бо в Грузії немає належного льодового стадіону. Минулого сезону Ґедеванішвілі дебютувала на чемпіонаті Європи і сенсаційно стала п’ятою серед дорослих, а потім у італійському Туріні увійшла в десятку кращих на зимовій Олімпіаді. А днями Єлєна здобула перемогу в Австрії на передсезонному турнірі фігуристок – Меморіалі Карла Шафера.

Маму юної фігуристки депортували як і сотні інших грузинів

Дорога до Москви для Єлєни Ґедеванішвілі раптом стала закритою. Її мамі, Маці Ґамкрелідзе через формальні причини, ніби-то неправильно оформлені документи, відмовили у праві на проживання у Москві та поставили у паспорті штамп "депортувати", як і сотням інших грузинів Росії. Це один із проявів блокади Грузії Москвою.

Юну фігуристку і її маму протримали у міліції близько 4-х годин і лише чоловік Єлєни Водорєзової визволив їх звідти.

Мака Ґамкрелідзе розповіла Радіо Свобода: "Вони жорстоко переслідують дітей через їхніх батьків. Бо якщо батьки змушені покидати країну, то така ж участь і неповнолітніх дітей. Це сталося і з Єлєною. Вони зупинили нас так само, як за наказом зупиняють кожного грузина".

Тепер доведеться їхати до Талліна

Депортація стала неприємним сюрпризом Для Ґедеванішвілі адже ж у Грузії, на жаль, немає належного льоду для тренувань. А за кілька днів у Єлєни світові змагання в Китаї. Сама фігуристка каже: "Вони депортували мою маму і я не можу тут залишатися сама. Я також мушу виїздити. Тепер я планую їхати до Талліна щоб продовжити тренування там".

Подальшою долею молодої фігуристки стурбована і її вже колишній тренер Єлєна Водорєзова: "Я справді засмучена тим, що вона наштовхується на такі труднощі на початку кар‘єри. Вона мусить їхати до Талліна, звикати до нового льоду і нового тренера".

Минулого тижня, коли Єлєна Ґедеванішвілі прибула до Тбілісі з Москви, на летовищі її зустрів президент Грузії Міхаїл Саакашвілі, який нагородив Єлену Орденом Честі – за високі успіхи у спорті.
XS
SM
MD
LG