Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Нема диму без реклами.


Надія Шерстюк Київ, 23 жовтня 2006 року. Народні депутати пропонують заборонити зовнішню і телерекламу тютюну й алкоголю. Два відповідних законопроекти ухвалила Верховна Рада у першому читанні. Парламентарі стурбовані великою пристрастю українців до цигарок, пива і горілки. За статистикою, в Україні полюбляє “подиміти” понад сорок відсотків населення, це у півтора-два рази більше, ніж в інших європейських державах. Чи справді реклама винна у тому, що рука "тягнеться і тягнеться" до пачки цигарок або пляшки градусного напою? Чи допомогло обмеження тютюново-алкогольної реклами відучити населення від шкідливих звичок за кордоном? Як на цю проблему дивляться рекламісти, лікарі, психологи, економісти і споживачі?

Два народних депутати Микола Томенко і Борис Беспалий запропонували на розгляд колег свій варіант антирекламного закону. Ліберальнішим виявився пан Томенко, котрий пропонує прибрати тютюново-алкогольну рекламу з вуличних біг-бордів. Натомість пан Беспалий крім цього закликає заборонити рекламувати цигарки та горілку і по телебаченню також. За його словами, цій рекламі місце лише на відповідних спеціалізованих виставках і стендах.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Наразі в Україні палить кожен другий чоловік і кожна п’ята жінка, - стверджує лікар-нарколог Маріанна Маркова. І привчає їх до цього саме реклама, вважає лікар.

Один із ініціаторів обмеження реклами тютюну і алкоголю, народний депутат Микола Томенко обурений тим, що з кожним роком зростає (на його думку) кількість роликів і біг-бордів із зображенням горілки та сигарет. В європейських країнах, зазначає він, не зустрінеш на вулиці підлітків із пляшкою пива. Крім цього, на його погляд, рекламні біг-борди уздовж автотраси підвищують аварійність на дорогах. Чи справді реклама сигарет і алкоголю відвертає увагу, - поцікавилися ми у водіїв.

У парламенті давно вже пропонують “навести лад” із рекламою випивки та цигарок. Але тільки цього разу справа дійшла до ухвалення законопроекту. Коментуючи такі наміри, голова Асоціації зовнішньої реклами України Артем Біденко визнає, що певні обмеження рекламування спиртного і тютюну мають бути. Але це варто робити не різко, з урахуванням інтересів рекламістів – адже в цьому бізнесі зайнято чимало людей.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

У Сполучених Штатах усе, що міцніше пива, з телеекранів прибрали. “Дістається” і рекламі цигарок. З подробицями - кореспондент Радіо Свобода у США Юрій Дулерайн.

У Сербії заборона на рекламу тютюну і алкоголю діє недавно – два роки. Але вже зараз підбивають перші підсумки – допомогло це у боротьбі за здоровий спосіб життя, чи ні? Наразі – думки песимістичні, повідомляє балканський кореспондент Радіо Свобода Михайло Рамач.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Якими б не були можливі хиби законопроектів про обмеження реклами випивки і тютюну, головною перешкодою загрожує стати інше. Адже на горілці та цигарках виробники та продавці заробляють чималі гроші, невже вони так просто відмовляться від втрат? За твердженням депутата, колишнього члена уряду Сергія Терьохіна, у парламенті є потужне лоббі, що відстоює інтереси бізнесменів від алкоголю й тютюну.

Будь-яка заборона викликає у людини зворотню реакцію, - зазначає психолог Наталія Кухтіна. На її думку, це - найгірший метод досягнення мети. Аби знизити популярність сигарети чи алкоголю серед людей, варто застосувати прийом "витіснення", коли негативна інформація (в даному випадку тютюново-алкогольна реклама) перекривається позитивом - пропагандою здоров’я, - закликає пані Кухтіна.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG