Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровці гріються надіями.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 23 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - На Дніпропетровщині десятки навчальних закладів все ще без тепла, хоча влада обіцяла почати їх опалювати ще наприкінці минулого тижня. Більше тридцяти шкільних котелень, переважно у сільських районах, так і не змогли запустити через технічні проблеми та відсутність газу. Без надії на теплі батареї і гарячу воду залишились мешканці цілого міста — Нікополя. Там при перших же випробовуваннях системи теплозабезпечення практично вся вона вийшла з ладу.


Надворі трохи потеплішало, але в приміщеннях кількох десятків дитсадків та шкіл обласного центру не жарко — +15. Малечу батьки намагаються забирати додому до обіду — аби не клали спати в холодні ліжечка. Школярі навчаються повний день — сидять на уроках у куртках та пальтах. Мами намагаються одягати дітей якнайтепліше, але це не допомагає. Мами:(рос.м.)

«Водолазочка, маєчка, светрик, піджачок… Думаю, якщо далі буде так холодно, то — це нежить, і обов’язково дитина буде хворіти».

«У мене дитина в другому класі. Він весь час хворіє. Тепло одягаю, сидить у курточці, щодня капаю — і ніс, і від кашлю. Ніхто ніяких заходів не вживає».


Обіцянки чиновників непевні і розпливчасті. Більшість виправдовують затримки опалювального сезону відсутністю газу, а технічно, мовляв, — готові повністю. Про те, що на кількох вулицях міста все ще прокладають теплотраси і міняють труби, —воліють не згадувати. Говорить заступник голови Бабушкінської районної ради Микола Рибачук: (рос.м.)

«Поки вирішується питання про виділення лімітів газу, і після вирішення питань організаційних і отримання лімітів, котельні будуть вмикатись».

А поки котельні не ввімкнені, у квартирах кількох тисяч дніпропетровських багатоповерхівок люди намагаються зігрітись під ковдрами і з чаєм. Судитися з комунальниками, як їм це порадили урядовці, мешканці обласного центру не можуть. Аби подати позов до суду, треба мати документ — договір з теплопостачальною організацією. У ньому повинні бути розписані обов’язки обох сторін: комунальників — обігрівати, споживачів — розраховуватись. Таких домовленостей у місті не укладають. Стандарт типового договору ніяк не ухвалить Дніпропетровська міська рада. Наразі з цим розбирається Антимонопольний комітет, —каже заступниця голови обласного відділення Антимонопольного комітету Вікторія Онищенко.

«Оскільки Дніпропетровська міська рада і її виконавчий комітет не зреагували на рекомендації, відділенням відкрто справу за ознаками конкуренційного законодавства. На даний час ведеться розслідування».

Термін розгляду подібних справ законодавство не обмежує. Тим часом лікарі б’ють на сполох — упродовж тижня на застуду у Дніпропетровську захворіло кілька тисяч людей, в основному — діти. А ще ж не зима…
XS
SM
MD
LG