Доступність посилання

ТОП новини

Репортери без кордонів: Свобода ЗМІ в Україні поліпшилася від Помаранчевої революції.


Михайло Мигалисько Прага, 23 жовтня (RadioSvoboda.Ua) – Кілька годин тому стали відомі дані нового дослідження Репортерів без кордонів стосовно свободи ЗМІ у світі. Ще у 2004 році Україна поруч з Росією знаходилися у групі країн, відповідно на 139 і 140 місцях, де ситуація з свободою засобів масової інформації була поганою. Після Помаранчевої революції, згідно з Індексом Репортерів без кордонів, свобода ЗМІ в Україні поліпшилася на 27 позицій і в цьогорічному звіті вона опинилася на 105 місці. Натомість Росія втратила за той же період ще 7 позицій і наблизилися до групи останніх двадцяти країн світу з найгіршим показником дотримання свободи преси і журналістської діяльності.


Представниця Вашингтонського офісу Репортерів без кордонів Лусі Морійон Радіо Свобода сказала:

«Росія по суті потерпає від недостатку демократії і продовжує поволі, але впевнено нищити вільні засоби масовою інформації за сприянням промислових магнатів, прихильних Владміміру Путіну, які скупили майже всі незалежні засоби масової інформації. У цій країни вбивають журналістів без жодного покарання»

Білорусь опинилися на 141 місці, а Китай, Бірма, Еритрея, Куба, Туркменістан і Північна Корея завершують індекс, як країни з найбільш репресивним ставленням до засобів масової інформації. Йдеться, передусім, про застосування цензури, залякування та насилля проти журналістів.

Індекс свободи ЗМІ у світі 2006 року, який підготувала неурядова міжнародна організація Репортери без кордонів аналізує ситуацію у 168 країнах світу.

Згідно з документом, помітним стало погіршення ситуації також у Сполучених Штатах Америки, Японії, Франції та Німеччині, та в деяких інших країнах ЄС, де з політичних міркувань, або з приводу боротьби з тероризмом мали місце випадки таємного стеження за деякими журналістами або застосування до них судового тиску, щоб домогтися виявлення джерела їхньої інформації.

Згідно з експертами Репортерів без кордонів найбільші свободи мають засоби масової інформації у Фінляндії, Ісландії, Ірландії та Нідерландах. До групи десяти найвільніших увійшли також чотири посткомуністичні країни: Чеська республіка, Естонія, Словаччина та Угорщина. Як зазначила представниця Репортерів без кордонів Лусі Морійон, приєднання центральноєвропейських держав до Європейського Союзу, очевидно, позитивно позначилося на свободі засобів масової інформації у тих країнах.
XS
SM
MD
LG