Доступність посилання

ТОП новини

“Газпром” має бути гнучкішим у переговорах з Україною – колишній член правління “Роснєфті” в інтерв’ю Радіо Свобода.


Марія Щур Прага, 24 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Проблеми постачання газу до України і Європи, вступу Росії до Світової Організації Торгівлі, а також проблеми підписання Європейської Енерегтичної Хартії обговорювалися сьогодні і на Празькому енергетичному форумі, який завершує роботу в чеській столиці. На кілька запитань Радіо Свобода про стратегію Росії на енергетичному фронті погодилася відповісти член правління Асоціації експортерів російської нафти та колишній член правління нафтової компанії “Роснєфть” Єлена Тєлєґіна. Переш запитання було про те, чи може повторитися минулорічний сценарій щодо України і Грузії, коли обидві країни в силу різних причин всередині зими опинилися відрізаними від постачання російського газу. Відповідає Єлена Тєлєґіна:

"Імперія Газпрому". Будівля компанії у Москві.
- Я не виключаю, що ситуація може повторитися тимчасово і в майбутньому. Це просто свідчить про те, що стосунки між Росією та колишніми радянськими країнами не врегульовані. Сьогодні на конференції український учасник сказав, що Україна довго перебувала «на наркотичній голці низьких цін». Я вважаю, що це абсолютно неправильна постановка питання, тому що саме низькі ціни на енергоносії для колишніх республік Радянського Союзу допомогли цим республікам стати на ноги, розвинути свою національну економіку, і саме російські громадяни платили за те, що колишні радянські республіки могли самостійно розвиватися.

А зараз спроби різко підвищити ціни виглядають як заходи політичного тиску. Це не зовсім вірно. Потрібні тривалі переговори. Узгодження цін повинно відбуватися поетапно. Я гадаю, що “Газпрому”, і нашим партнерам потрібно проявляти більшу гнучкість.

- Далі Радіо Свобода запитало про те, чи може російська відмова від ратифікації Європейської Енергетичної Хартії вплинути на намагання цієї держави стати головним постачальником енергоносіїв до Європи.

- Ні, не може. Питання про ратифікацію Хартії стоїть уже достатньо давно. Сама Хартія була підписана в цілком інших умовах. Тоді вона була єдиним підґрунтям для торгівлі енергоносіями на європейському континенті. Зараз умови змінилися, і Росія вважає, мені здається, абсолютно правильно, що рамки Світової Торговельної Організації можуть допомогти вирішити всі проблеми. СОТ зараз є ширша за Хартію. Хартія застаріла і немає сенсу реанімувати ту організацію, яка свої функції вже виконала. Безумовно, в рамках Хартії ведеться корисна робота, наприклад, спроби створити багатосторонній протокол з транзиту. Але Росія прагне вступити до Світової Організації Торгівлі, і я думаю, що саме ця організація допоможе вирішити всі існуючі протиріччя.

- І на закінчення Радіо Свобода запитало пані Тєлєґіну про те, наскільки серйозні побоювання деяких учасників сьогоднішнього празького форуму, які казали, що “Газпром” немає достатньо ресурсів для виконання внутрішніх зобов’язань, що може вплинути на його експортні контракти.

- Це серйозна проблема. Ïї минулого тижня обговорювали і в уряді, і на рівні президента. Вона справді стоїть дуже гостро для Росії, нам потрібно більше газу для виробництва електроенергії, а в нас дуже багато контрактів на західних ринках, і ми повинні виконувати ці експортні контракти. Тому було ухвалене рішення розвивати саме експортні напрямки, а російський ринок забезпечувати за рахунок альтернативних видів енергоресурсів, таких як атомна енергетика та вугілля. Тому, що стосується енергобезпеки, можна бути спокійним. Росія готова виконувати свої зобов’язання.
XS
SM
MD
LG