Доступність посилання

ТОП новини

130 доларів за тисячу кубів. Це мало, чи багато?


Тетяна Ярмощук Київ, 25 жовтня (RadioSvoboda.Ua) – Ціна, за якою Україна отримуватиме газ з нового року визначена. Відповідну угоду підписали компанії РосУкрЕнерго та УкрГазЕнерго. Сьогодні ж під час засідання Кабніму, урядовці ймовірно роз’яснять нюанси підписаного документу.


Щонайменше 55 мільярдів кубів “блакитного палива” по 130 доларів. Про це йдеться в угоді між компаніями УкрГазЕнерго та РосУкрЕнерго. Це на 35 доларів дорожче, аніж цьогоріч. Однак ставка транзиту для Росії українською територією, схоже, не зміниться, залишиться на рівні 1, 66 долара за тисячу кубів. У новій угоді записано також, що в Україну постачатимуть газ лише середньоазійського походження. Раніше ж 75% українського газового імпорту припадало на середньоазійський газ, а 25 – на російський.

Екс-керівник “Нафтогазу”, нинішній депутат Олексій Івченко критикує нову газову угоду і вважає, що вона погіршує умови постачання в Україну “блакитного палива”. Про це він заявив в інтерв’ю Радіо Свобода: “Або переговорна група з українського боку є абсолютно непрофесійною та безхребетною, або це є свідома політика українських переговорників. Це є погіршення умов поставок газу в Україну в ціновому факторі. На це не було підстав. Підписані відповідні угоди на початку 2006 року, в яких йдеться, що в односторонньому порядку жодна із сторін не має права поміняти ціну на газ”.

Натомість заступник голови парламентського комітету з питань економічної політики Олексій Плотнів називає нові газові домовленості перемогою українських перемовників: “Це нормальна угода, враховуючи динаміку цін на газ, враховуючи, які були пронози, і знову ж таки, як формує ціни Російська Федерація. Тож це можна розглядати, як певну перемогу на переговорах. Ця ціна найменша з того, що можна досягти

Опозиційна лідерка Юлія Тимошенко і нову газову угоду, і попередню також називає злочином: “Сьогодні говорити 130, 210, 95 – це смішно, коли чиновники здали ту ціну, яка у нас існувала до 2010 року. Все злочин і 95, і 130, і 210”.

4 січня “Нафтогаз України”, російський “Газпром” та компанія “РосУкрЕнерго” домовилися про створення спільного підприємства, яке б постачало в Україну російський та середньоазійський газ. Поява “РосУкрЕнерго” як постачальника газу викликала шквал дорікань в українському політикумі через непрозору діяльність компанії. Цьогоріч Україна отримувала змішаний російський та середньоазійський газ на кордоні по 95 доларів за тисячу кубів.
XS
SM
MD
LG