Доступність посилання

ТОП новини

Один голова — добре, а з чотирнадцятьма — краще… У Дніпропетровського міського голови 14 заступників.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 24 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Дніпропетровського міського голови Івана Куліченка у нинішній каденції 14 заступників з різних питань — комунальної сфери, охорони здоров’я, торгівлі, освіти тощо. Це — рекорд з-поміж міст області та й, мабуть, України. Для порівняння — голова Дніпропетровської обласної ради і то обмежився усього десятьма заступниками.

Віце-мер Крупський.
Арифметика проста —на 8 районів міста 14 заступників. А якщо до них додати ще й самого міського голову Івана Куліченка та секретаря міськради Олександра Тимошенка — рахувати ще простіше — по два високопосадовця на район. Однак облич більшості чиновників високого як для міста рангу прості люди поки не знають. Заступники такі ж невловимі й непомітні, як їх робота.

Грудьми твердиню під назвою «Міськвиконком» зазвичай закриває тільки Анатолій Крупський. Ролі колишнього «бютівця», а нині першого заступника градоначальника не позаздриш —йому випадає і першим спілкуватися з пікетувальниками під міськрадою, і сповіщати журналістам погані новини — мовляв, комунальні тарифи підвищили, а газу в місті все ще немає, і, доки мер гостює на престижній вечірці в архітекторів, угамовувати пристрасті на громадських слуханнях щодо тарифів. Анатолій Крупський (стукає олівцем):

«Шановні! Ну я прошу, ми ж не в Верховній Раді!»

Що ж до решти заступників міського голови, то деякі з них і досі й самі гаразд не уявляють, чим мають займатися. Приміром, Ірина Зайцева, яка є заступницею з питань зв’язків із радами, зізналася журналістам, що посада її нова, введена у зв’язку із запровадженням партійної виборчої системи, але коло функцій досі не визначене. Отож і займається усім, чим може, — в основному переадресовує звернення громадян комунальникам чи тим, хто відповідає за охорону здоров’я.

Між тим, аби познайомити дніпропетровців зі своїм найближчим оточенням, міський голова затвердив цілий графік участі заступників у прямих ефірах на телебаченні та графік проведення прямих телефонних ліній. Іван Куліченко( рос. м):

«Підписане розпорядження, і призначені дні прийомів усіма заступниками міського голови. Враховуючи те, що у нас районів менше, ніж заступників, заступники закріплені за кожним із районів».

14 заступників — це результат компромісу між міським головою, який всіляко підкреслює власну безпартійність, і депутатською більшістю, де керують «регіонали». Як виглядає, не кожного зі своїх заступників Іван Куліченко хотів би бачити біля себе, відтак зізнається — професіоналів серед них небагато:

«Прийшли люди, котрих в місті взагалі–то мало знають. Скажу чесно, частина людей, які прийшли, — я не сказав би , що вони добре підготовлені і мають відповідну освіту».

Однак 14 заступників — не так вже й погано для міського голови. Вигода подвійна — і гарний фон, щоб виглядати яскраво на сірому тлі, і аж 14 «цапів-відбувайлів», щоб списувати на них усі прорахунки.
XS
SM
MD
LG