Доступність посилання

ТОП новини

Як кримські мусульмани відзначали Ораза-Байрам.


Володимир Притула Сімферополь, 25 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – З понеділка до сьогодні весь ісламський світ святкував одне з найшанованіших своїх свят – Ід Аль-фітр. В Криму, де мешкає найбільша в Україні мусульманська громада, це свято закінчення місячного посту має назву Ораза-Байрам і відзначається на офіційному рівні.


До нової мечеті на околиці Феодосії
на намаз Ораза-Байрам приходять
тисячі мусульман.
(© RadioSvoboda.Ua)
У понеділок о сьомій сорок ранку над Сімферополем зазвучав Езан – заклик до молитви. З нагоди початку одного з двох найбільших і найшановніших мусульманських свят – Ораза-Байрам – колективні молитви, намази, в яких беруть участь разом і чоловіки, і жінки, пройшли у всіх майже трьох сотнях мечетей півострова. У Муфтіяті – Духовному управлінні мусульман Криму розповіли, що єдиновірці збираються у мечетях на Оразу Байрам, щоб „усім світом осягнути радість великого свята”.

Ораза-Байрам знаменує собою закінчення посту під час священного для мусульман місяця Рамадан. За мусульманською традицією, у ці дні треба „віддаватися настрою свята, смакуючи їжу та напої”. На відміну від свята жертвоприношення Курбан-Байрам, яке відзначатиметься за два з половиною місяці, Ораза-Байрам – сімейне свято і має більш релігійне та філософське навантаження. Муфтій мусульман Криму Аджи Еміралі-ефенді Аблаєв каже, що це час згадати своє коріння, духовне і родинне. Час відвідати і привітати своїх родичів та друзів. Час разом зібратися за спільною молитвою, яка у ці святкові дні читається у кожній кримськотатарській родині.

Понеділок у Криму був оголошений вихідним для мусульман і цього дня вони відвідували спершу кладовища, а потім – родичів, старших і шанованих людей, вітаючи їх зі святом. Традиційно на Ораза-Байрам кримськотатарські жінки готують багато різних страв з борошна, але найпопулярніші – чебуреки. Розповідає Айдер Ісмаїлов: “У сім’ї у нас ми звикли до чебуреків. І так у багатьох: на святкову вечерю – чебуреки. Багато й інших страв готують, але кому я у ці дні не телефонував – усі запрошували: приходьте, увечері чебуреки їстимемо”.

Напередодні Муфтій мусульман Криму Аджи Еміралі Аблаєв звернувся до керівників автономії з проханням включити мусульманські свята Ораза- і Курбан-Байрам у перелік загальнокримських, оголосивши їх, як і християнські Різдво, Великдень і Трійцю, вихідними для всіх мешканців Криму, незалежно від їхнього віросповідання. Поки що відповіді немає, але, як вважають кримські татари, це не привід, щоб відмовитися від веселого відзначення Ораза-Байраму.
XS
SM
MD
LG