Доступність посилання

ТОП новини

Андрій Халпахчі втомився від боротьби за гроші для кінофестивалю “Молодість”.


Київ, 25 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У розпал міжнародного фестивалю “Молодість”, що триває цього тижня у Києві, генеральний директор кінофоруму подав у відставку. Перше пояснення, яке прозвучало в мас-медіа: це реакція на те, що уряд недодав гроші на головну кіномистецьку подію року. Хрещений батько “Молодості” у розмові з Радіо Свобода визнав фінансові проблеми, але сказав і про особисті мотиви. Андрій Халпахчі про головні причини своєї відставки:

Андрій Халпахчі
- “Моя втомленість – втомленість від боротьби за якісне проведення фестивалю, але я не покидаю фестиваль. Просто у нас уже виросли наші співробітники, які будуть займатися організаційно-фінансовими питаннями фестивалю, а я більше творчими планами.

- Чи це правда, що Міністерство культури не дало Вам усіх грошей на фестиваль, які обіцяло?

- Так, це загальна проблема нашої культури. Фінансування йде ще за залишковим принципом і дійсно сталася перед фестивалем ситуація загрозлива, дійсно не було вирішено, як отримати заплановані кошти. На сьогодні це питання вирішене, хоч воно трохи зменшилося у нас, але це не відобразиться на якості проведення фестивалю.

- Ви не могли б уточнити, яким чином вирішене це питання? Скільки Ви мали отримати грошей від держави і скільки отримали?

- Фестиваль має мати приблизно 30% державного фінансування, це має бути принаймні півтора мільйона гривень, а отримали ми вісімсот.

- У кулуарах “Молодості” подейкують, що Вас з головної посади змусило піти не стільки це, скільки поведінка, як дехто підозрює, корумпованих чиновників. Кажуть, що Міністерство культури нібито пропонувало Вам переказати гроші не прямо, а через пов”язану з Міністерством комерційну структуру. Це не підтверджена інформація. Чи це правда, чи ні?

- Бачите, як з''явилися чутки. Ніяка це не комерційна структура, а державна структура, бо це проблема не Міністерства культури, а проблема законів про те, як мають циркулювати державні гроші. Але саме завдяки чиновникам Міністерства культури ми знайшли можливість отримати ці гроші на наш рахунок.

- Що потрібно зробити українській владі для того, щоб кінофестиваль “Молодість” гідно міг представляти Україну перед світом?

- Щоб у державі зрозуміли: заходи культури – це є імідж країни, бо тільки з газовими проблемами ми не увійдемо до Європейської спільноти, нас мають знати і як культурну державу.

- Кого Ви бачите як свого наступника?

- Є в нашій команді двоє людей, моїх помічників, кожен з них може очолити. Ми будемо з ними вирішувати після кінофестивалю, хто з них візьме на себе цей тягар. Але найголовніше: нам дійсно потрібна допомога, щоб був справжній оргкомітет. Ми звертаємося до Дмитра Володимировича Табачника. Він має очолити оргкомітет кінофестивалю “Молодість” і ми дуже на нього сподіваємося, на його допомогу. Не тільки дирекція “Молодості” та її генеральний директор мають відповідати за фестиваль, але й наші структури. Місто, міністерства мають бути не лише донорами, але й разом з нами відповідати за якісне проведення цього фестивалю.
XS
SM
MD
LG