Доступність посилання

ТОП новини

Італійські макарони: гарна їжа, гарний бізнес.


Наталка Кудрик Рим, 25 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Українці проводять фестивалі сала – а італійці? Неважко здогадатися, що італійці присвятили б такий фестиваль макаронам. Та для вшанування улюбленого національного продукту в Італії існує спеціальний День макаронів, який відзначали саме сьогодні.

Смачного!
Як для немовляти молоко, так для італійця необхідні макарони, зізнався один місцевий макарономан. Обсяги споживання пасти, тобто макаронних виробів, мало сказати великі: щороку кожний італієць з”їдає в середньому 28 кг. Для порівняння зазначу, що в інших європейських країнах споживають разів у п”ять менше. Власниця римського ресторану синьйора Дарія каже, що пропонують клієнтам величезний вибір макаронних страв, і вони найголовніші у меню:

„Так, усі їдять пасту, бо це наша традиція. Ми звикли їсти пасту, тому що дуже смачна!”

Принаймні 5 разів на тиждень ця страва обов”язкова за обіднім столом. Їжа досить ситна, причому це перша страва, а на друге вже йде картопля або м”ясо, салати та інша смакота національної кухні. Хто скуштував український борщ чи суп, каже, що смачно, але ж як таким можна наїстися, дивуються згодом. Так що День макаронів тут майже щодня, змінюються тільки соуси і приправи, які додають до пасти, а то вже майстерність і фантазія кухаря. Хоча поза конкуренцією – паста з „помодоро”.

„На обід, якщо немає пасти, італійці голодні, бо звикли щодня їсти тарілку спагетті з томатним соусом. Але мені паста зовсім не подобається, я більше люблю рис,” - зізналася Радіо Свобода досвідчена господиня Маріелла.

Де б не був італієць, в голові крутяться спагетті на виделку. Численні жарти їхні довкола борошна і води: тут умиратимуть зі сміху, коли зізнаєшся, що ум”яв три тарілки пасти.

Історія макаронів починається з того давнього часу, коли людина відкрила, що зерна пшениці можна перемолоти на борошно. Саме на півдні Італії вирощували той особливий сорт пшениці, з якої і виготовляли борошно твердого помолу високої якості. Баветте, букатіні, маккерончеллі, орекьєтте – тільки італійці вільно плавають у такому морі термінів, а це все назви різних видів пасти. Їх на сьогодні існує близько 200. Так що спагетті – це не вся локшина, а тільки окремий її вид довжиною до 40 см.

Окрім гарної їжі, італійці роблять з пасти і гарний бізнес. Щороку підприємства і маленькі фірми виробляють понад 3 мільйони тонн макаронних виробів, Італія – світовий лідер з експорту продукції.

Кажуть, що справжні італійські макарони не псують фігури, навіть дієтологи радять їсти пасту. Як би там не було, а країна далеко позаду від США і Британії за кількістю товстунів. Та й тривалість життя в Італії сягає 82 роки для жінок, і 77 для чоловіків. Отож, причина, певно, у дієті, де на першому місці – макарони.
XS
SM
MD
LG