Доступність посилання

ТОП новини

Європейська преса : Україна здалася Москві за низьку ціну на газ.


Василь Зілгалов Прага, 25 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Майже всі головні газети Європи пишуть у середу про те, що в обмін на фіксовану ціну на газ з Росії Україна зобов’язалася "бути лояльною до Кремля". Що за цим стоїть?


Чимало експертів зауважують, зокрема й у європейському виданні “Інтернешнел Гералд Трібюн”, що важко зрозуміти характер самої нової ціни на газ для України, яку формують непрозорі “РосУкрЕнерго” та “Укргазенерго”, а управляє цим у цілому російський “Газпром”. І також цитують українського експерта Валерія Чалого, що "баланс пізніше розголошених секретних даних буде не на користь України".

Лондонська “Файненшел Таймс” цитує у середу слова російського прем’єра Фрадкова, який без зайвої дипломатії заявив у Києві, що Україна "має синхронізувати свій вступ до СОТ" з Москвою. І ця ж газета далі продовжує: "Вступ у СОТ раніше від Росії надав би Україні важелі у торгових переговорах з Москвою, а також можливість Києву заблокувати вступ до цієї організації північного сусіда. Правда, це право було б в України лише до того, як Росія також стане членом СОТ. Але прийняття України до СОТ мало б відбутися у безпрецедентно щільні терміни".

Чимало газет, зокрема і німецька “Зюддойче Цайтунґ”, не сумніваються, що під "лояльністю України", як відплатою Москві за низьку ціну газу, може розумітися й відмова від вступу Києва до НАТО, продовження терміну перебування російського флоту в Севастополі, передача в управління росіянам української газо-транспортної системи.Недарма лондонська “Таймз” так і написала в середу, що "українська газова оборудка затьмарена страхом втрати незалежності". “Таймз” також наголошує, що "вимоги подвоєння ціни на газ для України розцінені як помста Кремля за спроби Ющенка наблизити Україну до Європи і звільнитися від обіймів Росії". “Таймз” також наводить слова представників партії Ющенка, "Нашої України", що Фрадков спробував " тиснути на Україну з метою вплинути на її зовнішню політику". Ця ж лондонська газета також цитує українського прем’єра Януковича, що, мовляв, не було іншої альтернативи, як лише тісна співпраця між Москвою та Києвом. “Таймз” не оминає також і обвинувачення головного опонента влади Юлії Тимошенко, котра назвала угоду з Росією "зрадою" та втратою незалежності України.

Хоча німецька “Зюддойче Цайтунґ” не без долі оптимізму підсумовує, що "досягнутий газовий компроміс зовсім не означає, що Янукович цілком і повністю хоче віддати Україну під опіку Москви. Він розуміє, що його покровителі, великі промислові магнати, ні за яких умов не захочуть провадити свій бізнес під диктатом Кремля. Вони значно більше зацікавлені в сильній і суверенній Україні. Тому варто очікувати, що Янукович продовжить курс, котрий є коливанням між Сходом і Заходом, що і буде визначати зовнішню політику України".

Але головне, вважає італійська “Ла Стампа”, що "ця зима у нас мине без холоду в домі, без нормованої подачі енергії, без суворих обмежень щодо опалення житлових приміщень, як це було у жахливий минулий сезон". І додає, що це все буде також завдяки "угоді між Україною та Росією".
XS
SM
MD
LG