Доступність посилання

ТОП новини

Україна на шляху до СОТ.


Віктор Міняйло Київ, 26 жовтня 2006 ( RadioSvoboda.Ua) - 20 листопада Верховна Рада України має розглянути весь пакет законопроектів, які стосуються інтеграції України до Світової організації торгівлі, повідомив сьогодні журналістам Президент України Віктор Ющенко. На його думку, нині потрібна консолідація усіх владних інститутів і політичних сил для ухвалення в парламенті цих законів.


Приєднання до Світової організації торгівлі вже цього року Віктор Ющенко назвав стратегічною метою України. А ще він вважає нелогічною синхронізацію вступу до СОТ України та Росії.

Про переваги одночасного вступу обох країни до цієї поважної організації заявляв прем‘єр-міністр Росії Михайло Фрадков під час останнього приїду до Києва.

Щоправда, подібні ініціативи не підтримують навіть депутати Партії регіонів, які ставлять собі за мету створення Єдиного економічного простору з Росією. Говорить заступник голови парламентського комітету з питань економічної політики Олексій Плотников:

“Ні. Я вважаю, що Україні не варто чекати Росію. Це по-перше. Враховуючи те, що різні економіки, різний стан переговорного процесу, і багато інших причин.

А по друге, навіть при всіх політичних домовленостях вступ до СОТ – це внутрішня справа кожної держави.

Тому ані з першої, ані з другої точки зору я не вважаю, що необхідно якось орієнтуватися на гармонізацію вступу з сусідньою державою до СОТ. Це справа України, в першу чергу, вирішувати, коли вступати, як вступати, на яких умовах, і які переваги та недоліки вступу до СОТ матиме національна економіка України”.


Подібної до регіонала Олексія Плотникова думки притримується і директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський:

“Я сподіваюся, що Україна не чекатиме Росію. За великим рахунком, кожна країна іде в Світову організацію торгівлі своїм власним шляхом. Тому, мені здається, ідея пана Фрадкова щодо синхронізації вступу України і Росії до СОТ є цілком політичною, і за великим рахунком, такою, яка не може бути реалізована, якщо ми навіть поставимося серйозно до самого терміну синхронізації.

Я думаю, що в України є свої інтереси, є свій рівень готовності. Вступ України до СОТ абсолютно не означає, що Україна потім повинна піднімати якісь нові війни чи конфлікти з Росією. Але, я думаю, чим швидше Україна і Росія будуть членами Світової організації торгівлі, тим за інших рівних умов їм простіше буде домовлятися в інших аспектах”.


Михайло Фрадков взагалі не те мав на увазі, про що всі в Україні подумали. Як пояснив журналістам перший віце-прем‘єр-міністр Микола Азаров, російський прем‘єр говорив про захист економіки Росії і України, і саме це він розумів під терміном “синхронізація”.

Тобто, перефразовуючи фрагмент вчорашнього прямого ефіру Володимира Путіна, Росія може захистити і економіку України, якщо та її про це попросить.
XS
SM
MD
LG