Доступність посилання

ТОП новини

Комісар ЄС Ферреро-Вальднер: “Громадянам України буде легше отримати шенгенські візи”.


Брюссель, 27 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Гельсінкі завершився саміт Україна–ЄС, у якому взяли участь Президент України Віктор Ющенко, Прем’єр-міністр головуючої в ЄС Фінляндії Матті Ванганен, Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, Верховний представник ЄС з зовнішньої політики й політики безпеки Хав’єр-Солана, інші особи. Одним з головних результатів саміту Україна–ЄС Комісар ЄС із зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер вважає, що Брюссель і Київ домовилися про полегшення візового режиму і повернення нелегальних мігрантів. Про це Комісар заявила в інтерв’ю Радіо Свобода. Відповідні угоди вона парафувала разом з українським міністром закордонних справ Борисом Тарасюком.

Беніта Ферреро-Вальднер
Наша брюссельська кореспондентка Наталя Вікуліна запитала Беніту Ферреро-Вальднер про полегшення візового режиму, новий порядок повернення нелегалів та інші результати саміту в Гельсінкі.

- Ці угоди зроблять величезні зміни у полегшенні подорожей і контактів між громадянами України та ЄС, у той же час вони протистоятимуть нелегальній міграції. Угода про спрощення візового режиму полегшує процедури видачі короткотермінових віз для українських громадян і встановлює спрощені критерії, за якими багаторазові візи отримує достатньо велика кількість категорій громадян – приміром, бізнесмени, студенти, журналісти, люди, які мають в ЄС близьких родичів. Це стосується також, наприклад, водіїв вантажних автомобілів і членів офіційних делегацій. І плата за візи до шенгенських країн зафіксована на рівні 35 євро. Візи будуть навіть безплатними для деяких людей – у яких, приміром, мешкають у ЄС близькі родичі, для студентів, деяких груп інвалідів, деяких журналістів. Угода по реадмісії встановлює дуже чіткі зобов”язання щодо того, коли і як відправляти людей, які є нелегальними мігрантами. І ці зобов”язання включають, звичайно, громадян України і держав ЄС, але також громадян третіх країн і людей без громадянства. Тож це перший дуже важливий результат. Другий результат – це, звичайно, те, що ми знову повторили про свою підтримку нової розширеної угоди, яка відображатиме стратегічну важливість нашого партнерства. Головними цілями цієї угоди стане наблизити Україну до Євросоюзу, підтримувати політичні, інституційні та економічні реформи і також підвищувати життєві стандарти українських громадян. І в цій розширеній угоді одним з головних елементів буде угода про вільну торгівлю, яка залежить від вступу України до Світової організації торгівлі. І третій результат – це, звичайно, важлива співпраця в галузі енергетики. Ми обговорили безпеку поставок газу до України, а також транзит газу до Євросоюзу цієї зими. І я повинна сказати, що ми отримали тут запевнення від Президента Ющенка. Ми обговорювали і будемо надалі обмінюватися думками щодо того, як втілюється в життя наш Меморандум про взаєморозуміння в галузі енергетики, щодо транзиту газу, щодо встановлення лічильників газу й нафти на українських кордонах, лічильників для місцевих споживачів і також підвищення ефективності. Ми також торкнулись деяких міжнародних питань.

- Пані Комісар, чи вже відома назва нової розширеної угоди? Коли вона почне діяти?

- Назви ще немає, тому що це питання винесене на переговори. Їх ми маємо почати до кінця цього року – початку наступного. Що стосується переговорів про зону вільної торгівлі, то, звичайно, Україна має спочатку вступити до СОТ.

- Чи має нова угода якісь перспективи членства України в ЄС?

- Ні, звичайно, ні. Я можу сказати дуже чітко: ми співпрацюємо в рамках політики сусідства, і країни-учасниці не мають перспектив членства. Звичайно, ми цілком усвідомлюємо, що Україна має стратегічну мету, що стратегічний інтерес України полягає у просуванні шляхом реформ, у вирішенні завдань, визначених у Плані дій. Ми надаємо підтримку, у той же час визнаючи європейські прагнення України та її європейський вибір. Ясно, що питання про перспективу членства не стоїть нині на порядку денному, водночас я завжди чітко кажу, що це не вирішує наперед будь-який розвиток у майбутньому, згідно з положенням Угоди про Європейський союз.

- Пані Комісар, ви знаєте політичну ситуацію в Україні. На вашу думку, які кроки і реформи має здійснити Україна?

- Для нас найважливішими пріоритетами є стабільність в Україні, і це, ясна річ, означає необхідність продовжувати всілякі реформи – в політичній галузі це реформи у демократичній системі проти корупції, реформи судової системи. Звичайно, слід створювати умови для більших інвестицій з-за кордону. Це дуже важливо для України.
XS
SM
MD
LG