Доступність посилання

ТОП новини

В Латвії обнародуватимуть імена колишніх агентів КДБ.


Людмила Пилип Рига, 27 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua). Парламент Латвії ухвалив рішення про внесення поправок до закону про статус документів колишнього комітету державної безпеки СРСР, які передбачають публікацію списків агентів КДБ в офіційній латвійські газеті „Latvijas Vestnesis” (Латвійський вісник). В латвійському суспільстві з цього приводу існують полярні точки зору. Проти публікацій „мішків ЧК” виступає Президент Латвії В.Віке Фрейберга.

Дискусія щодо необхідності оприлюднення даних про таємних агентів КДБ велась в Латвійській Республіці з часу відновлення незалежності, однак лише в 2004 році парламент країни офіційно підтвердив необхідність обнародування їх імен. Після цього юридична комісія Саейму два роки обговорювала питання, пов’язані з публікацією даних. Картотеку планувалося оприлюднити 1 листопада цього року, однак керівник Центру документування наслідків тоталітаризму Індуліс Залітіс звернувся з проханням надати йому час на підготовку необхідної для публікації списків інформації. У зв’язку з цим ухвалене рішення розпочати публікацію списків агентів радянських спецслужб з 1 березня 2007 року.

Прийняті поправки передбачають публікацію картотек обліку КДБ з зазначенням імен, прізвищ, дат народження, часу вербування, місця праці на момент вербування та дати виключення, якщо таке було. Згідно з даними Центру документування наслідків тоталітаризму, в 1953-1991 роках в Латвії з КДБ співпрацювало 24 тис. осіб, однак латвійська картотека вміщує інформацію лише про 4,5 тисячі агентів, які діяли в 80-і роки минулого століття..

В латвійському суспільстві при обговоренні питання про необхідність публікації даних колишніх агентів КДБ панує розбіжність поглядів. Слід назавжди покінчити з наслідками тоталітаризму, - вважає незалежний депутат Олександр Кірштейнс. На думку депутата Саейму Латвії від партії „Центр злагоди” Валерія Агешина, публікація імен агентів КДБ є спробою політичної еліти відволікти увагу громадськості від соціальних та економічних проблем і може призвести до „полювання на відьом”.

Що може отримати, а що втратити латвійське суспільство від цього кроку, - говорить професор Латвійського університету Віта Зелче:

„Питання про „мішки ЧК” було болючим від початку його обговорення в 1991 році. Воно, безумовно, здається цікавим. Публікація може стати сенсацією для Латвії, люди ь читатимуть газети, обговорюватимуть, але не слід забувати, що мова йде про конкретних осіб. Я думаю, що не слід сумніватися і в тому, що КБД не залишило історичних свідчень, з яких ми можемо довідатися правду про цих людей.”

Політолог Айнарс Дімант вважає питання про оприлюднення списків агентів спецслужб політичним, з яким не слід поспішати.

„Мені здається, що це не таке вже й просте питання як здається – опублікували і усе гаразд. Так, з одного боку ця справа буде завершена, але з іншого - може сприяти виникненню нового прояву несправедливості.”

Президент Латвії В.Віке-Фрейберга виступає проти публікації імен колишніх агентів спецслужб і, за словами її прес-секретаря Айви Розенберги, скоріш за все направить на повторний розгляд до парламенту згаданий законопроект. Оскільки в переважній більшості картки обліку агентів вмішують лише особисті дані і не мають посилань на контекст подій та обставин, то, на думку Президента, їх публікація без уточнення, в яких злочинах брала участь конкретна особа, може призвести до негативних наслідків.

Самі ж агенти, зрозуміло, відмовилися надати інтерв’ю, але в приватній бесіді висловили думку, що після оприлюднення списків в їхньому житті ніяких кардинальних змін не відбудеться.
XS
SM
MD
LG