Доступність посилання

ТОП новини

Міністеріада триває.


Тетяна Ярмощук Київ, 30 жовтня (RadioSvoboda.Ua) – Цього тижня Верховна Рада має визначити долю чотирьох помаранчевих міністрів. Позаминулого тижня вони подали до секретаріату парламенту заяви про відставку. Однак після того неодноразово лунали заяви про ймовірність відновлення коаліційних переговорів.

На восьмому місяці після парламентських виборів розстановка політичних сил у парламенті залишається невизначеною. Вже хронічно плутає карти пропрезидентська “Наша Україна”. Після створення антикризової коаліції нашоукраїнці встигли заявити, що переходять у опозицію. Після цього назвали себе меншістю. Ну, а далі лідер Партії регіонів, найбільшої політичної сили у коаліції, та і в парламенті Віктор Янукович очолив уряд. До Кабінету Януковича увійшли помаранчеві міністри.

“Наша Україна” почала переговори з антикризовою коаліцією. Однак не домовилися. Керівник політради нашоукраїнців Роман Безсмертний заявив з парламентської трибуни, що “Наша Україна” йде в опозицію. Як результат – четверо помаранчевих міністрів подали заяви про відставку.

Однак відразу після цього з вуст нашоукраїнців почали лунати суперечливі заяви. Як от від міністра юстиції, що подав у відставку Романа Зварича:

Протягом цього тижня можуть бути ухвалені певні рішення. Поки що рішення “Нашої України” залишається незмінним. Але я не виключаю, що можуть бути прийняті інші позиції. Залишається незмінним той факт, що у зв’язку з певними політичними позиціями міністри від “Нашої України” подали заяви про свою відставку. Але є відповідна процедура і вона має бути дотримана”.

Тож чи підуть помаранчеві міністри у відставку? Однозначної відповіді на це питання сьогодні не може дати ніхто.

Якщо міністри навіть підуть у відставку це ще нічого не означатиме, вважає політолог Сергій Таран: “Доля міністрів залежатиме від процесу підготовки нового політичного проекту, який зараз розглядають у кабінеті Президента. Навіть якщо міністри і підуть у відставку, це знову ж таки нічого не буде означати. Я вже не можу сказати, скільки разів ці міністри говорили про свою відставку. Тому наступний тиждень навряд чи щось виявить. З’ясовується, що в Україні є стільки ступенів відставки, що можна заявляти, можна подавати заяву, можна говорити з парламентської трибуни... Можливо наступного тижня буде ще раз заявлено, що вони йдуть у відставку, проте це нічого не означатиме для майбутнього цих політиків”.

Після того, як урядовці подали заяви про відставку, це рішення має підтримати ще парламент. Внесуть чи не внесуть це питання до порядку денного на нинішній тиждень з’ясується сьогодні на засіданні погоджувальної ради.
XS
SM
MD
LG