Доступність посилання

ТОП новини

20 тонн цигарок вилучених на українсько-польському пункті кордонного переходу Шегині-Медика спалено в теплоелектростанції.


Єва Поштар Варшава, 30 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Конфісковані українські цигарки поляки спалюють на своїх теплоелектростанціях. Принаймні таке відбувається на східному кордоні Польщі. Що кілька днів до теплоелектростанції в місті Стальова Воля, що у Підкарпатському регіоні Польщі заїжджає ешелон вантажівок з українсько-польського кордону. За дорученням Перемишльської Митної палати тут спалено понад мільйон пачок цигарок, вилучених у контрабандистів.

Проблема, що робити з цигарками,які митники вилучили у контрабандистів на кордоні, не нова. Декілька місяців тому польська преса повідомила, що міністерство фінансів продало на вільному ринку певну кількість таких цигарок. Однак почалися протести виробників тютюну. Тому контрабандні цигарки вирішили палити. Говорить речниця Митної палати в Перемишлі, Малгожата Айсенбергер-Бляхарська:

“У Європейському Союзі заведено такий спосіб нищення цигарок і плит CD. Це найкращий спосіб, бо їх продаж не дає ніякої користі”.

Виявляється, енергетична цінність цигарок не набагато менша від вугілля, лише їх слід перемолоти й змішати з вугіллям. Досі у теплоелектростанції міста Стальова Воля спалено в печах 20 тонн цигарок, привезених майже двадцятьма великими вантажівками. На запитання РС, скільки енергії отримали від спалених цигарок, відповів працівник теплоелектростанції в місті Стальова Воля, Даріуш Гєзек:

“Скажімо, десять електричних лампочок можна було б засвітити по хатах у Польщі”.


Склади Митної палати в Перемишлі ще донедавна були забиті алкогольними виробами, цигарками та заставлені легковими автомобілями, вилученими в контрабандистів. Про масштаб явища контрабанди тютюновими виробами на українсько- польському кордоні ми запитали речницю Митної палати в Перемишлі Малгожату Айсенбергер-Бляхарську.

“Явище контрабанди наростає. За весь 2003 рік було вилучено півтора мільйона пачок цигарок. У цьому році ми лише за шість місяців вилучили таку кількість”.

Речниця стверджує, що поки не зрівняється рівень життя з обох боків українсько-польського кордону, митники матимуть досить роботи. До того часу печі у Стальовій Волі палитимуть не тільки вугіллям, а й контрабандою.
XS
SM
MD
LG