Доступність посилання

ТОП новини

Роман Шпек про перспективи членства Укрїни в ЄС.


Марія Щур Брюссель, 27 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Стосунки України і Європейського Союзу вийшли на якісно новий рівень, вважає президент України Віктор Ющенко за результатами самміту ЄС-Україна, що відбувався сьогодні в Гельсінкі. Прем''єр-міністр Фінляндії Матті Ванганен заявив, що ЄС готовий розпочати з Україною переговори щодо нового формату угоди відносин у разі, якщо Україна до кінця цього року вступить до Світової організації торгівлі. Він додав, що основним елементом цього поглибленого документу має стати створення зони вільної торгівлі, яка виведе економічні відносини України та Євросоюзу на якісно новий рівень. Голова Євро комісії Жозеф Мануель Барозу зазначив на самміті, що поглиблена Угода між Україною і ЄС буде "важливої складового стратегічного партнерства двох сторін". Проте він вкотре заявив, що членство України в ЄС поки що "не стоїть на порядку денному". Чи буде Україна далі наполягати на тому, щоб їй відкрили перспективу членства в альянсі я запитала представника України при ЄС Романа Шпека, з яким ми зв’язалися перед самим його відльотом до Брюсселю.

Роман Шпек
Роман Шпек: Україні не треба наполягати на тому, що вона має право щодо членства України в ЄС. Це визначено в Європейській угоді (так звана Амстердамська угода про європейське співтовариство ст. 49). І про це сьогодні було офіційно заявлено. Напевне, це вперше публічно президент Єврокомісії зробив таку заяву, що Україна має право.

Найважливіше – вибрати час, коли цим правом скористатися, наскільки Україна готова, наскільки близька вже Україна до критеріїв, які дають право на членство. І, з другого боку, про що говорив президент Барозу, наскільки ситуація в ЄС така, що Україна отримає схвальну відповідь.

Наталя Вікуліна: Власне, про критерії. Я Вас хотіла б запитати про те, що сьогодні говорилося у Гельсінкі. Україні дорікали за стан корупції і за стан її судочинства...

- Ви невірно проінформовані. Україні ніхто не дорікав. І саміт – це не місце, де дорікають. Хтось, можливо, іншим країнам дорікає. А це була відверта дружня розмова партнерів і дружній обмін думками.

А коли розмова йшла про необхідність реформування, прискорення реформування юридичної системи, то це не те, що нам хтось відкривав Америку, це те, що є серед пріоритетів діяльності і Президента, і уряду. Тут не варто говорити про якісь дорікання.

- Також сьогодні говорилося і про енергетичну співпрацю між ЄС і Україною. Президент Ющенко говорив, що він хотів би включити в цю дискусію Казахстан і Азербайджан. В якому форматі?

- Є ряд проектів, які мають спільний інтерес і для Казахстану, і для Азербайджану, і для України, і для країн-членів ЄС. Це в першу чергу те, що торкається транспортування легкої каспійської нафти через трубопровід Одеса-Броди. І Казахстан, і Узбекистан проявляють певний інтерес до участі в цьому проекті.

Президентом нашої держави пропонувалося винести на обговорення разом із представниками ЄС можливість реалізації цього проекту за участю Казахстану і Азербайджану.

Другий проект, про який говорив президент Єврокомісії Барозу, торкається великомасштабного проекту каспійського, проекту транспортування газу з того регіону до ЄС.

Україна теж має великий інтерес до того - ми зацікавлені в якомога повнішому використанні українських діючих газотранспортних потужностей, а також ми зацікавлені в диверсифікації як джерел, так і шляхів постачання як нафти, так і газу. І це є спільний інтерес між Україною і ЄС. Це ми і домовилися зараз продовжувати роботу над цим.
XS
SM
MD
LG