Доступність посилання

ТОП новини

Кілька слів про сотівські перспективи.


Тетяна Ярмощук Київ, 30 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Цього тижня Верховна Рада проведе парламентські слухання щодо вступу до СОТ та розгляне сім сотівських законів. Завершити ж переговори про вступ до цієї організації урядовці планують до кінця року.

Володимир Макуха
Для вступу у Світову організацію торгівлі Україні необхідно ухвалити низку законопроектів та завершити переговори з Киргизстаном та Тайванем. Якщо все йтиме гладко, Україна може до кінця року завершити переговори про вступ до СОТ. Однак, членом цієї організації стане не раніше лютого наступного року. Таку перспективу вималював міністр економіки Володимир Макуха.

16 сотівських законопроектів, які до парламенту передав Секретаріат Президента, пан Макуха називає абсолютно прийнятними:

“Ці законодавчі акти є ідентичними тим, які підготував український уряд. Тому ми вважаємо, що ці законодавчі акти можуть бути підтримані і урядом, і парламентською коаліцією, щоб ці законодавчі акти якнайшвидше були ухвалені”.

Володимир Макуха відкидає можливість синхронізувати переговори про вступ до СОТ з Росією, про що раніше заявляв тамтешній прем’єр Михаїл Фрадков

“Ми ведемо абсолютно незалежні переговори. Причому, Україна просунулася набагато далі від Росії у цьому переговорному процесі. Після В’єтнаму ми можемо бути наступною країною, яка має всі шанси ступити до СОТ”.

У Верховній Разі наразі налічується 21 сотівський законопроект. Три з яких парламент ухвалив в цілому, один у першому читанні, і один відправив на доопрацювання. Інші 16 ще не розглянуті. Однак навіть лідерка опозиції Юлія Тимошенко вірить, що справа пішла:

“Сьогодні на ранок жодне з цих 16 питань не було включене до порядку денного на цей тиждень. Наша фракція одним з перших питань поставили питання, аби на цьому тижні, не залежно від того, були парламентські слухання чи ні, були розглянуті сотівські законопроекти, які готові до розгляду. Сім законопроектів включили до розгляду на цей тиждень для розгляду до порядку денного. І це значить, що ми можемо розраховувати, що це питання буде зрушене з мертвої точки”.

Наразі об’єктивних перешкод на шляху України до СОТ немає, зазначає директор Інституту приватизації Олександр Рябченко:

“Вступ України до СОТ, то є бізнесові інтереси, політичні інтереси. Це все дуже непросто. Через це Україна і не може тривалий час стати членом СОТ, хоча й якихось об’єктивних причин, які були б незалежні від України вже давно не існує”.

Завтра у парламенті пройдуть слухання щодо вступу України у Світову організацію торгівлі. А парламентський комітет з питань фінансів та банківської діяльності розгляне всі сотівські законопроекти, щоб на четвер вони були готові до розгляду.

Раніше планувалося, що членом СОТ Україна стане до кінця року, тепер ймовірну дату вступу відтермінували.
XS
SM
MD
LG