Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 31 жовтня.


Віктор Недоступ Київ, 31 жовтня (RadioSvoboda.Ua) – 31 жовтня Гаррі Гудіні назавжди покинув арену, Ленін залишився у мавзолеї один (оскільки Сталіна з мавзолею винесли), а в Україні Леонід Кучма впритул наблизився до другого терміну президентства.

31 жовтня 1926 року у Детройтському госпіталі помер найвидатніший ілюзіоніст 20 століття 52-літній Гаррі Гудіні. 12 днів перед тим в університеті Гудіні розмовляв зі студентами і похвалився міццю свого живота, здатного витримувати сильні удари та перевантаження. Один із студентів без попередження двічі вдарив Гудіні в живіт. Гудіні і оком не моргнув, ще трохи поспілкувався зі студентами, а потім поїхав поїздом до Детройта. Там під час чергового театралізованого виступу йому стало зле і його госпіталізували. Негайна операція виявилася марною – від розриву апендикса почалось зараження крові, і Гудіні помер.

1956 – Через два дні після нападу Ізраїлю на Єгипет війська Великої Британії та Франції висаджуються в районі Суецького каналу і беруть зону каналу під свій контроль. Це відповідь трьох держав на намір Єгипту націоналізувати франко-британську власність (так Єгипет розраховував знайти кошти для того, щоб заплатити СРСР за будівництво Асуанської греблі). Виступ Франції та Британії на боці Ізраїлю загострює їхні стосунків зі США і змушує СРСР розпочати підготовку до збройного втручання в Суецький конфлікт на боці Єгипту.

1961 – Через п''ять років після виступу Микити Хрущова з критикою сталінізму та культу особи Сталіна, черговий, XXII з''їзд КПРС одноголосно ухвалює рішення – винести тіло Йосифа Сталіна із Мавзолею і перезаховати біля кремлівської стіни на Красній площі у Москві.

1984 – У Делі інспектор служби безпеки Беант Сінгх та констебль Сатвангт Сінгх розстрілюють з автоматів прем''єр-міністра Індії 67-річну Індіру Ганді. Охорона миттєво вбиває на місці першого з нападників і ранить іншого. Через чотири роки Сатвангта Сінгха та ще одного учасники змови – Кеара Мінгха засудять до смерті, а ще через рік стратять.

А у 1999 за результатами президентських виборів в Україні у другий тур вийшли чинний тоді Президент Леонід Кучма та лідер Компартії Петро Симоненко. У першому турі вони набрали 36.5% та 22.2% голосів (відповідно), і політологи швиденько зробили висновок, що в Україні більше 30% кучмістів та більше 20% комуністів. А насправді – невідомо і досі.
XS
SM
MD
LG