Доступність посилання

ТОП новини

Через 132 роки військо залишає Варшавську Цитадель. Чи колишня Олександріївська фортеця, або Пентагон царя Миколи І, стане туристичним осередком столиці Польщі?


Єва Поштар Варшава, 31 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Міністр національної оборони Польщі Радослав Сікорський підписав листа із намірами про передачу для цивільного використання військового комплексу Варшавська Цитадель. Будівництво цієї фортеці у 1832 році почав російський цар Микола І, а закінчилось воно 132 роки тому. Тепер Цитадель, колишній військовий комплекс, буде відкритою для туристів.

Варшавська Цитадель
Вокзал Варшава Берестейська.
(© RadioSvoboda.Ua)
Донедавна важко було повірити, що Варшавську Цитадель – таємничу, недоступну для цивільного населення споруду – зможуть оглядати туристи. Адже тут завжди було військо: російське, німецьке, польське. Останнім часом тут проходили військові саміти НАТО. Але це вже історія. Чи рішення міністра оборони означає символічний кінець Александріївської фортеці, яка стала символом домінування царської імперії над Польщею? Про це ми запитали речника міністерства національної оборони Пйотра Пашковського:

“Так. У тому є, очевидно, якась символіка”.

Взірцем для Варшавської цитаделі була нідерландська фортеця в Антверпені. Її побудовано у формі п''ятикутника. Вартість усієї системи військових укріплень, розташованих на території в 36 гектарів, сягнула 11 мільйонів тогочасних золотих рублів.

30-ті роки ХІХ століття в Європі позначилися Весною народів. Цар Микола І, змагаючись із Австрією та Прусією за сфери впливів, водночас побоювався бунту в Привіслянському краї. Варшавська фортеця, у якій була й в''язниця, мала присмирити польських бунтарів і водночас була елементом оборонної системи. Свою оборонну функцію Варшавська Цитадель виконувала до І Світової війни. Потім тут були лише військові казарми. Речник міністерства оборони Пйотр Пашковський вважає, що тепер Цитадель, одна з найбільших у Європі військових фортець, повинна служити місту.

“Це прекрасна місцевість,яку мало хто знає. Це територія, яка дорівнює Старому місту, розташована майже в центрі Варшави".

Майбутні відвідувачі й туристи з України, які сходять з поїзда на вокзалі Варшава Сходня, мали б знати, що в той час, коли завершувалося спорудження Варшавської Цитаделі, там був залізничний вокзал Варшава Берестейська, звідки в 1873 році широкою колією почали відправлятися перші поїзди Варшава – Київ.
XS
SM
MD
LG