Доступність посилання

ТОП новини

"Гайдамацький прорив".


Павло Вольвач Київ, 31 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Український музичний гурт “Гайдамаки” отримав міжнародне визнання на музичному ярмарку та фестивалі “World music expo” – скорочено ВОМЕКС – що днями завершився у Севільї. Про цю подію йшлося на прес-конференції “Гайдамаків”, організовану в київському розважальному центрі “Арена”.

Гурт Гайдамаки.
Основний напрямок фестивалю – національно-традиційна музика всіх напрямків. Цьогорічне зібрання музик та поціновувачів музики світу стало 12-м. П’ять днів поважне журі та численні глядачі мали змогу слухати виконавців, що з’їхалися з 20-ти країн світу. “Гайдамаки”, як зазначив лідер гурту Олександр Ярмола, були єдиними представниками від України. Тим приємнішим був результат. Серед 1000 претендентів, в номінації “найкращий лейбл”, було визначено 20 переможців. Серед них – і останній альбом “Гайдамаків” Ukraine Calling, котрий є німецьким релізом альбому “Перверзія”. Номінантів визначали за принципом успішності альбомів в Європейському чарті музики світу. Альбом “Гайдамаків”, випущений 2006-го року, після релізу в Німеччині та Європі відразу ж вийшов на провідні місця в чарті. Диск було відзначено появою на ВВС у програмі Чарлі Джіллета “Звуки світу”. Зрештою, впродовж року, а надто ж – у рамках культурної програми Чемпіонату світу з футболу, творчість українського гурту отримала потужну підтримку європейських медіа.

Отож, що дає “Гайдамакам” така перемога? Говорить учасник гурту Назар Дронь:

“Саме визнання дає альбому те, що його визнають дуже великі кола людей і він отримує всесвітнє визнання. А сама поїздка, сам ярмарок для нас є дуже важливий стратегічний хід. Дуже багато було отримано контактів, запрошень від інших лейблів, концертних організацій, з якими можна буде в майбутньому співпрацювати”.

З ким саме – музики до підписання контрактів воліють не розповсюджуватися. Кажуть лишень, що співати будуть і надалі саме українською мовою. Той же факт, що в Україні музика, яку грають “Гайдамаки”, вважається неформатом, Олександр Ярмола прокоментував так:

“Іспанські артисти, представлені на ВОМЕКСІ, або французькі, йдуть у форматі . В тих країнах різниці між форматом і неформатом нема. Різниця видна в тих країнах, що розвиваються. Формат – це як Макдональдс. Це не є цікава кухня. Чим більш розвинені громадяни, тим більше музика етнічна стає форматом”.

Наостанок зазначу, що вже навесні “Гайдамаки” вирушать у великий тур Україною.
XS
SM
MD
LG