Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада підтримала в першому читанні проект держбюджету на наступний рік


Віце-прем’єр міністр Микола Азаров розпочав представлення проекту держбюджету-2007 із критики своїх попередників. Не підтримали проект бюджету «Наша Україна» та БЮТ. Верховна Рада доручила Кабмінові допрацювати законопроект з урахуванням бюджетних висновків.

За це проголосували 256 депутатів.

Віце-прем’єр міністр Микола Азаров розпочав представлення проекту держбюджету-2007 із критики своїх попередників.

За його словами, існує «надзвичайно велика диспропорція між темпами зростання заробітної плати та продуктивністю праці, темпами підвищення соціальних зобов’язань та реаліями розвитку економіки і можливостями бюджету».

Азаров заявив, що причиною цього стали «передвиборчі популістські рішення, спрямовані на економічно необґрунтовані та фінансово не забезпечені соціальні виплати».

Не підтримали проект бюджету «Наша Україна» та БЮТ.

Юлія Тимошенко, зокрема, заявила, що реальну заробітну плату не передбачено підвищувати, і про це прямо сказано в пояснювальній записці до цього бюджету: «Якщо б у 2-3 рази не піднімали тарифи, якщо б не зростали сьогодні ціни на все, можливо, логічно було б не підвищувати заробітну плату. Але в тих умовах, у яких сьогодні живуть люди, це фактично є бюджет геноциду».

Верховна Рада доручила Кабмінові допрацювати законопроект з урахуванням бюджетних висновків.

Зокрема, депутати пропонують збільшити доходи держбюджету із 140,3 до 152,4 мільярдів гривень.

Крім того, парламент вимагає від Кабміну чітко вказати джерела фінансування дефіциту бюджету.

Дефіцит, закладений у проект держбюджету-2007, становить 2,55%.

Однак перший заступник бюджетного комітету, “нашоукраїнець” Павло Жебрівський стверджує, що реальний дефіцит набагато більший: «Якщо подивитися, який борг в України перед інституціями, внутрішніми та зовнішніми позичальниками, то він досить суттєвий. З чого складається борг? Борг складається з самого держбюджету, прямий борг, гарантований борг — те, що держава гарантувала, та борг місцевих бюджетів. А якщо ще взяти до розрахунку борг по Ощадбанку, то реально ми виходимо на 60%, що є критичним для будь-якої економіки».

У другому читанні проект кошторису України на наступний рік мають розглянути не пізніше від 20 листопада.
XS
SM
MD
LG