Доступність посилання

ТОП новини

Чоловіки з мобілом у кишені ризикують (огляд наукових новин).


Василь Зілгалов Прага, 31 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Найновіше дослідження американських учених підтвердило попередні дослідження в США та Індії в 2005 і 2002 роках – чоловіки, котрі мають у штанях мобільний телефон більше чотирьох годин, ризикують стати безплідними.


Нинішнє американське дослідження стверджує, що у чоловіків, котрі мали до користування мобільний телефон більше чотирьох годин, був на 25% менший рівень сперми, аніж у чоловіків, які ними не користувались. Інші характеристики сперми – такі, як її життєздатність, – також були нижчі в користувачів сотовими телефонами. Довгий час дослідники думали, що на зниження кількості сперми впливає швидше висока температура молільників, аніж їхнє електро-магнітне випромінювання.

Доктор Ашок Аґарвал, директор Дослідницького центру з проблем народжуваності в Клівленді (штат Огайо, США), є провідним фахівцем у цьому дослідженні. Він підтвердив, що рівень сперми у чоловіків, які часто користуються мобільниками, нижчий від нормального, визначеного Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ). Цей науковець рекомендує любителям мобільних телефонів:

"Я, без сумніву, був би обережніший з використанням мобілу на довший час. Або використовував би дистанційний пристрій для цього".

Американські та казахські археологи виявили під час розкопок у Червоному Яру на півночі Казахстану, що стародавнє (6 тисяч років тому) населення цього району – ботаї – першими в історії приручили коня і розпочали виводити його в своєму господарстві. Авторка книги "Коні крізь час" – Сандра Ольсен, з Музею природничої історії Карнеґі в американському Піттсбурзі, підозрює, що нащадками ботаїв є частина населення України та Заходу Росії. Вона каже:

"Ці культури мали традицію харчування кониною і спосіб виживання таким чином, оскільки вони існували в Євразійських степах".

Багатьох хвилює питання існування позаземного розуму. Але останнім часом чимало фахівців у цій галузі вважають, що варто проявляти обережність у пошуках позаземних цивілізацій та в розповсюдженні "розумних" сигналів з Землі. Відомий астрофізик і фантаст Дейвід Брін вважає, що з активними пошуками контактів з позаземним розумом варто зачекати, бо було б наївним очікувати, що розумні істоти, на яких натраплять земляни в Космосі, матимуть обов’язково добрі наміри. Дейвід Брін:

"Перший контакт – це небезпечний час. Я маю на увазі погляд на перший контакт між розумними цивілізаціями".

Про це дискутуватимуть вчені на наступній конференції Ліги з досліджень позаземних цивілізацій (СЕТІ) у 2007 році. Астроном Олександр Зайцев, який послав з обсерваторії у Євпаторії (Крим) три послання у космос, вважає, що якщо сповідувати філософію мовчання та очікування, то Всесвіт буде вічно мовчати.
XS
SM
MD
LG