Доступність посилання

ТОП новини

Чи відбудеться відставка помаранчевих міністрів?


Тетяна Ярмощук Київ, 1 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Верховна Рада вирішуватиме долю помаранчевих міністрів. Заяви про відставку вони написали позаминулого тижня, після того, як “Наша Україна” офіційно заявила про перехід в опозицію.


Міністр юстиції Роман Зварич, міністр культури Ігор Ліховий, міністр охорони здоров’я Юрій Поляченко та міністр у справах сім’ї, молоді і спорту Юрій Павленко. Заяви цього квартету лежать наразі у секретаріаті ВР. Окрім них, парламент сьогодні може вирішити долю міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Попри те, що Луценко свою заяву про відставку відкликав, профільний комітет має намір винести це питання на сьогоднішнє голосування.

За словами голови парламентського комітету з питань державного будівництва Віктора Тихонова, заяву Юрія Луценка розглядали у вівторок разом із зверненнями інших чотирьох міністрів.

“Нашоукраїнець” Михайло Поливанов вважає відставку міністрів політично правильним кроком і голосуватиме за це: “По-іншому бути не може. Воно навіть довго затягнулось, багато з´являється всяких спекуляцій. Це правильний політичний крок, який вперше в Україні здійснюється, коли за політичними мотивами подають у відставку”.

Підтримає відставку помаранчевих міністрів і Партія регіонів, якщо позиція “Нашої України” не зміниться або залишити їх не попросить Президент. Про це кореспондентці Радіо Свобода сказав “регіонал” Тарас Чорновіл: “Було би добре, щоб ті міністри продовжували свою роботу і щоб це було певною прелюдією до формування широкої коаліції національної єдності. Але, на превеликий жаль, якісь незрозумілі нам процеси привели до того, що політичні сили змусили цих міністрів написали відповідні заяви. Формально у нас немає підстав не підтримувати ці заяви”.

Лідерка БЮТу Юлія Тимошенко каже, що, попри те, що ці міністри поклали заяви про відставку, вона не переконана, що це таки станеться. Якщо відбудеться голосування, БЮТ не братиме в ньому участі.

«Ми вітаємо такий крок і міністрів, і «Нашої України», але ми до кінця не впевнені, чи вони підуть в опозицію, чи будуть і далі залишатись частиною влади, не маючи права голоса і не маючи права проводити свою стратегію і свою політику. "

Що ж стосується міністра закордонних справ Бориса Тарасюка та міністра оборони Анатолія Гриценка, то до уряду Януковича вони увійшли як конституційна квота Президента.
XS
SM
MD
LG