Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську реалізують проект соціального захисту людей з особливими потребами.


Іван Костюк Івано-Франківськ, 1 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - „Ми вправі знати свої права” – таку назву має проект, який реалізують на Прикарпатті. Його метою є допомога та соціальний захист людей з особливими потребами. Неповносправні прагнуть знати, якими ж законами вони захищені і як користуватися наданими їм правами.

Ціла низка громадських організацій Івано-Франківщини, що об’єднали людей з особливими потребами, разом реалізовують проект „Ми вправі знати свої права”. Допомогу в здійснені цієї програми організаціям неповносправних надали обласна Благодійна фундація імені Короля Юрія та польська Фундація імені Стефана Баторія.

Кирило Рубановський, людина, яка очолила цей проект, юрист за фахом. Він один із кращих правників у Західній Україні. Водночас цей чоловік – інвалід І групи від народження. Він стверджує, що більшість інвалідів не знають своїх прав, передбачених законом. Відповідно держава не квапиться виконувати свої зобов’язання перед людьми з особливими потребами. („Закони передбачають певні преференції та пільги. Вони передбачені законами України. Але ці пільги ніби є, але про них мало хто знає”).

Першим кроком до ознайомлення інвалідів з їхніми правами став випуск спеціального бюлетеня, де чітко викладені всі основні законодавчі акти, які стосуються пільг на навчання, працевлаштування, відпустки, забезпечення житлом, покращення здоров’я. Кирило Рубановський особисто редагував та впорядковував цей збірник. Принагідно він зауважив: попри те, що він та кілька його колег-юристів є інвалідами, держава бере з них податок за юридичну діяльність нарівні з цілком здоровими громадянами. Інвалід-юрист сплачує щомісяця до державної скарбниці 900 гривень. На думку пана Рубановського, інвалідів треба навчати обстоювати свої права, а ініціативи їм не бракує.

Неповносправні, наче компенсуючи свої фізичні вади, відзначаються неабиякою наполегливістю в досягненні поставленої мети. Керівник Благодійної фундації імені Короля Юрія Оксана Грицуляк говорить, що по-новому подивилась на життя, працюючи з неповносправними людьми: „Я пишаюся тим, що є наскільки багато ініціативних людей, відданих своїй роботі, які дійсно хочуть щось зробити, щоб покращити життя людей з особливими потребами. Дивлячись на роботу Кирила Рубановського, мені додаються сили й натхнення працювати в цьому напрямку”. Цікавим є також той факт, що в реалізації проекту активно допомагає місцева громадська організація „Агентство з розвитку приватної ініціативи”. Дотепер ця структура переважно допомагала розвиткові малого та середнього бізнесу. Але її волонтери, вражені мужністю неповносправних, вирішили працювати спільно з ними.
XS
SM
MD
LG