Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 2 листопада.


Віктор Недоступ Київ, 2 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 2 листопада Говард Х''юз продемонстрував політ гігантського літака власної розробки, хокейні воротарі почали використовувати захисну маску, а у Сполучених Штатах вчинили таке комп’ютерне хуліганство, що довелося застосовувати спеціальний закон.

2 листопада 1914 року в ході 1 Світової війни Велика Британія оголосила Північне море зоною бойових дій і почала його мінування.

1917 – Британський міністр закордонних справ Артур Джеймс Бальфур підписує урядову декларацію про згоду уряду на створення в Палестині єврейської території. Відтак Британський уряд розраховує на підтримку євреїв у ході 1-ї Світової війни. Згодом "декларація Бальфура" стане основою отримання Великою Британією мандату на управління Палестиною, санкціонованого Лігою Націй у 1922 році.

1938 – З санкції Німеччини Угорщина окуповує південну частину Словаччини і Закарпатську Україну.

1947 – У районі затоки Лонг-Біч (Каліфорнія) вперше і востаннє намагається піднятись у повітря найбільший і найширший літак у світі – "Геркулес". Вісім двигунів, розмах крил 97 метрів, довжина 67 метрів і важить 193 тонни! Сконструював та виготовив це чудо ексцентричний мільйонер Говард Хьюз, він же і пілотує літак. "Геркулес" піднімається на 21 метр, тримається у повітрі близько хвилини і пролітає менше кілометра. Попри явну невдачу, Говард Х''юз вважає "Геркулес" одним із кращих літаків за всю історію авіації і до самої смерті, аж 30 років, тримає його у спеціальному ангарі. А це обходиться в 1 мільйон доларів на рік.

1959 – Після того, як у попередньому матчі воротар канадської хокейної команди "Montreal Canadiens" Жак Плант отримав шайбу в обличчя і йому наклали 7 швів, на матч з "New York Rangers" він виходить на поле вже у саморобній масці з гуми та пластмаси. Саме після Планта хокейна маска стає обов''язковим елементом екіпування хокейних воротарів.

А у 1988 комп''ютерний вірус, який запустив 24-річний випускник Корнуельского університету Роберт Морріс, паралізував роботу комп''ютерів НАСА, університету Берклі та Массачусетського Технологічного інституту. Через два роки суд нарешті визначиться, що робити: три роки умовно, 400 годин примусових громадських робіт і накладений штраф 10 тисяч доларів. Це перше в історії застосування закону про комп''ютерне хуліганство.
XS
SM
MD
LG