Доступність посилання

ТОП новини

Перші результати втілення європейського проекту “Модель ХХІ” в Україні.


Богдана Костюк Київ, 1 лстопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - “Провінція” ... Для України сьогодні це - майже діагноз. безробіття, обшарпані вулиці, безвихідь... В Європі провінція – це вмиті і чепурні будинки, зелені гаї, розлитий у повітрі спокій, куди тікає душа від шалених ритмів й урбаністичної задухи. Як перетворити провінцію українську на європейську провінцію? Принаймні, сприяти цьому покликаний корпоративний проект Швейцарської культурної програми та Ради Європи “Модель ХХІ”. Якраз cьогодні організатори та учасники проекту якраз підбивали перші підсумки його втілення.

Куточок міста Прилуки.
Експерт Швейцарської культурної програми Матті Штрауб подарував мені лінійку успіху проекту “Модель ХХІ”. На ній - гасло “Майбутнє належить тим, хто вірить у красу своїх мрій. Мрій – думай - змінюй”. Місцеві громади Ніжина, Прилук, Мелітополя, Кременчуцького і Решетилівського районів Полтавщини мрію якраз мають: перетворити малі міста України на потужні мистецькі і туристичні центри. Розповідає директорка Мелітопольського краєзнавчого музею Валентина Сахацька:

"Якщо з ними – європейськими експертами – не працювати, так і будемо залишатися на старому рівні, так нас і не навчить ніхто, як перетворити звичайний музей у науковий і творчий центр. А ми мріємо про такий центр! Мелітополь – то ж одне з найдавніших міст України, черешнева столиця Європи, тут понад сто народів проживають. Я сама у минулому депутат міськради, я знаю, що на культуру ніколи грошей не вистачатиме. Тож мусимо навчитися самі гроші заробляти, інакше культурі не зрушитися з місця".

А от у Прилуках міська громада вже здійснила одну зі своїх мрій. Це окрилює її на ще більш сміливі проекти. Координатор одного з них Світлана Бірюзова далі:

"Перший крок – культурний капітал ми розкрили наших мистецьких закладів, ми створили CD диск. На якому містяться усі напрацювання, найкращі напрацювання, які є у наших закладах культури. НА сьогоднішній день, ми готові презентувати свій наступний крок – це книга “Серйозно!”, тут ми розкриваємо дитячу творчість. Нашим проектом зацікавлена молодь, заклади освіти, творчі спілки. І цей проект має майбутнє!"

Експерт Ради Європи з питань культури – координатор проекту “Модель ХХІ” Олександр Буценко переконаний, що
Молодь у "Моделі ХХІ", Прилуки.
інтелектуальний і творчий потенціал міських громад в Україні невичерпний. Українці мають творчо запозичити досвід Європи у створенні локального культурного капіталу. Олександр Буценко:

"Якщо казати про перші результати – це, насамперед, створені команди однодумців, які починають генерувати дуже цікаві ідеї, будувати плани і, певною мірою, впливати на життя місцевої громади. Не лише на культурне життя, а залучаючи питання молоді, соціальні проблеми, починаючи активно працювати з місцевим бізнесом і думаючи про стратегічний розвиток місцевих громад. Це – майбутній розвиток культурних індустрій – таких, як культурний туризм або розробка авторських туристичних маршрутів. Це випуск культурних продуктів, створених талантами місцевої громади".

І європейські експерти, і українські учасники проекту переконані, що майбутнє у розвитку людства двадцять першого сторіччя ґрунтується за місцевими громадами, - носіями мрій і творчого способу життя.
XS
SM
MD
LG