Доступність посилання

ТОП новини

Розширення ЄС: Брюссель може поміняти правила гри.


Наталія Вікуліна Брюссель, 2 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Після вступу до Євросоюзу Болгарії і Румунії Брюссель може змінити умови прийняття нових членів. Про це йдеться у проекті доповіді Єврокомісії щодо розширення ЄС. Як повідомляє іспанська газета «Ель Паїс», доповідь пропонує, щоб подальше розширення Євросоюзу відбувалося тільки за підтримки громадян країн ЄС.


Брюссель не хоче створювати вороже ставлення до країн-новачків у Євросоюзі і планує запитувати мешканців ЄС, чи вони погоджуються на вступ нових країн до європейського клубу. Про це йдеться у доповіді Єврокомісії на тему «Здатність ЄС інтегрувати нових членів». Проект цього документа вдалося отримати газеті «Ель Паїс».

Підтримка розширенню ЄС падає

У доповіді сказано, що, за даними статистичної агенції «Євробарометр», підтримка громадянами подальшого розширення Євросоюзу впала за останні два роки з 52 до 45%. Брюссель вважає, що всі п’ять розширень Євросоюзу були успішними з політичного і економічного погляду, однак мешканці країн ЄС погано зрозуміли, що таке було це розширення – мовляв, мас-медіа недостатньо це роз’яснили.

Проект доповіді розглянуть міністри закордонних справ ЄС на засіданні 13 листопада, а в грудні документ винесуть на розгляд європейського саміту. У Єврокомісії Радіо Свобода повідомили, що доповідь може ще зазнати змін.

Інтегрувати, а не поглинати

Експерт Центру досліджень європейської політики Ґерґана Нучева погоджується з пропозицією,яку висловила Єврокомісія в проекті доповіді: Брюссель хоче змінити поняття «поглинати» нових членів на «інтегрувати».

«Євросоюз насправді не поглинає країни, а інтегрує їх, підтримує зміни на шляху до ЄС. „Поглинання“ може бути використане для того, щоб зупинити розширення, тому що раптом ви бачите, що Євросоюз досяг межі своєї здатності розширюватися», – сказала дослідниця в коментарі для Радіо Свобода.

Вона разом із іншими колегами вважає, що проблеми в Євросоюзі виникли не через минуле розширення, а через труднощі з Конституцією. Нучева припускає, що наступне після Болгарії і Румунії розширення може відбутися не раніше від 2015 року.

Чи буде в списках нових членів Україна? «Євросоюз зараз не є в гарному настрої щодо можливого членства будь-якої країни. Але всі знають: і в Євросоюзі, і, я так думаю, і в Україні теж,– що якщо Україна справді здійснить внутрішні реформи і стане вірогідним кандидатом на членство в ЄС, тоді Євросоюз буде змушений серйозно розглянути заявку України», – вважає європейська дослідниця Ґерґана Нучева.
XS
SM
MD
LG